Fasolka po bretońsku to danie w którym to warzywo strączkowe gotuje się, czy raczej dusi w sosie pomidorowym, dodatkowo można do niego dodać też mięso. Do jej przygotowania używamy fasoli z puszki lub suszonej, wtedy jej gotowanie będzie trwało dłużej. Jest to bardzo popularne danie w naszym kraju, przygotowujemy je chętnie i każdy ma na nie swój wyjątkowy przepis. Ulubione przyprawy do fasolki po bretońsku to majeranek, tymianek, czy papryka słodka i ostra.
Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to tradycyjna polska zupa. Chętnie gotowana na jednodaniowy obiad, ponieważ jest bardzo sycąca. Jej smak podkręcony dużą ilością majeranku i wędzonki uprzyjemni ponury zimny dzień. Zupę fasolową taką tradycyjną gotujemy z dodatkiem boczku, kiełbasy, ziemniaków, czy makaronu. Oczywiście możemy przygotować również jej wersje wegetariańską, wtedy na pewno zmniejszy się w niej znacznie ilość kalorii.

Sos meksykański

Sos meksykański

Sos meksykański to zbiorcza nazwa wielu rodzajów różnych dipów i dodatków do potraw. Najpopularniejsze są meksykańskie salsy, czyli sosy przyrządzane na zimno, np. z pomidorów. Guacamole to kolejny bardzo znany meksykański przysmak. To gęsty dip z awokado, soku z cytryny, soli i czosnku. Sos meksykański można też przyrządzić z pomidorów z dodatkiem czerwonej fasoli i chili. Jest wyśmienity do tortilli, makaronu, a nawet pizzy.

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to sycące i treściwe danie, które można przygotować na wywarze warzywnym lub mięsnym z dodatkiem ziemniaków, marchewki oraz selera. Tradycyjnie podawana wraz z podsmażonym wędzonym boczkiem oraz majerankiem z pewnością zdobędzie uznanie wśród domowników. Jeżeli zależy nam na gładkiej konsystencji wystarczy zmiksować całość blenderem i cieszyć się gotową fasolową zupą-krem.

Sałatka z fasolą

Sałatka z fasolą

Dodatek fasoli do sałatki czyni z niej pełnowartościowy i bogaty w białko posiłek. Możemy wykorzystywać wszystkie jej odmiany, takie jak np. fasola biała, czerwona, czarna, fasola jaś, fasola mung oraz fasola adzuki. Ważne jest, aby dzień wcześniej namoczyć ziarna i ugotować je w świeżej wodzie minimum 12 godzin później. Fasolka szparagowa – zarówno żółta, jak i zielona – wyśmienicie komponuje się z rybami wędzonymi. Pasta z czerwonej fasoli jest idealną bazą do ziołowego dipu w sałatce śledziowej. Z kolei z fasoli białej możemy przygotować wegański majonez do sałatki.

Sałatka z czerwoną fasolą

Sałatka z czerwoną fasolą

Sałatka z czerwoną fasolą jest nie tylko smaczna, lecz dzięki wiśniowej barwie pięknie wygląda na stole. Co więcej, czerwona fasola jest źródłem białka oraz witamin z grupy B, więc jest też pożywna i zdrowa. Dobrym pomysłem jest dodanie pora, kukurydzy i ogórka oraz zalanie warzyw sosem majonezowym. Potrawa też świetnie komponuje się z rybami, takimi jak tuńczyk czy pstrąg. Sałatka jest dobrym dodatkiem do dań z grilla, lecz może być też podawana samodzielnie jako lunch.

Tortilla meksykańska

Tortilla meksykańska

Tortilla meksykańska to płaski i okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej. Najczęściej używa się jej w postaci pieczywa lub bazy do innych potraw. Popularnym daniem jest tortilla z kurczakiem po meksykańsku. Do potrawy dodaje się również paprykę, sałatę lodową, fasolę i pomidory koktajlowe. Dobrym sosem do tortilli jest salsa meksykańska z awokado lub papryką chilli.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa gotowana i podawana z bułką tartą jest szybkim w przygotowaniu dodatkiem do dań obiadowych. Warto polecić też zupę z fasolki szparagowej przyrządzaną na skrzydełkach z kurczaka i włoszczyźnie. Najlepiej dodać do niej ziemniaki i przyprawić m.in. lubczykiem. Równie smaczna jest sałatka z fasolki szparagowej, majonezem, szczypiorkiem i marynowanymi pieczarkami. Na zimę warzywo warto ugotować w zalewie z cukru, soli i wody - to tzw. fasolka w słoikach.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli może być przygotowana zarówno na bazie fasoli Jaś, perłowej, jak i każdej innej. Wystarczy na początek zalać ją dużą ilością wody i moczyć przez noc. Następnie obrać fasolę ze skórki, wycisnąć sok z cytryny i przygotować pieprz oraz sól. Całość na koniec dokładnie zmiksować razem z przyprawami. Pasta z fasoli, szczególnie tej białej, nazywana jest również smalcem wegetariańskim. Jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka oraz lizyny (wzmacnia ona serce oraz przeciwdziała zawałowi).

Fasolka po bretońsku wege

Fasolka po bretońsku wege

Wegetariańska fasolka po bretońsku to świetna alternatywa dla osób nie spożywających mięsa. Warzywa strączkowe uzupełnią ich dietę w tak potrzebne białko, a dodatkowo rozgrzeją w zimny, pochmurny dzień. Fasolka po bretońsku bez mięsa może smakować równie dobrze. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i dodatkom-papryka, bakłażana, czy pieczarek nawet nie zauważymy jego braku.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą

Fasolka po bretońsku z kiełbasą

Fasolka po bretońsku z kiełbasą jest bardzo często przygotowywaną potrawą. Jest ona smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Duszona w sosie pomidorowym, lekko pikantna, w smaku ma wyczuwalny smak wędzonki, po prostu pyszna. Uzupełniana zasmażką z mąki, by dodatkowo ją zagęścić. To danie z fasoli świetnie nadaje się na rodzinny obiad.