Skąd się wzięła fasolka szparagowa?
Przywędrowała z Ameryki Środkowej i Południowej. W różnych regionach naszego kraju różnie jest nazywana. W Wielkopolsce na przykład uprawiana jest od wieków a zwą ją szablem. Od tego też pochodzi nazwa zupy z fasolki szparagowej - szabelkówki.
Wykorzystywano fasolkę w przeróżnych kombinacjach oraz wszystkich odmianach, i tak znalazły się tam pnące oraz niskopienne, zielone i żółte. Jej powszechność jest tak duża - bo i wielkich wymagań roślina nie ma.
Jak przyrządzać fasolkę szparagową?
Fasolkę szparagową przygotowywać można na wiele sposobów. Można ją gotować i podawać z roztopionym masłem i bułeczką, można również ugotowaną dusić na masełku i przyprawiać gałką muszkatołowa, sokiem z cytryny, natką pietruszki czy koperkiem.
Innym sposobem (zaczerpniętym z kuchni francuskiej) jest uduszenie jej z cebulką i siekanym koprem oraz gałką muszkatołową.
Fasolkę można również zamarynować - kiedyś wkładano ją do butelek, szczelnie zawiązywano i wstawiano do kociołka z zimną wodą, by następnie gotować na ogniu przez około godzinę, wyjąć z butelki dopiero po ostygnięciu.
Oryginalnym pomysłem był przepis na potrawę zwaną wielkopolskim szablem, czyli fasolkę szparagową w zalewie.
Zobacz przepis na Fasolkę z bułką na ostro, Fasolkę panierowaną, Przekąską z fasolką oraz doskonałą Zupę z fasolką szparagową.
Fasola szparagowa ma swoje święto!
Od dziesięciu lat co roku w Zakliczynie w Małopolsce odbywa się Święto Fasoli. Podczas imprezy można wziąć udział w licznych degustacjach, obejrzeć ciekawe wystawy i pokazy. W ramach uroczystości odbywa się również jarmark produktów regionalnych i biesiada z udziałem wielu zespołów.
Warto wybrać się wówczas do tej Polskiej Stolicy Fasoli - zwykle uroczystości odbywają się we wrześniu.
Przywędrowała z Ameryki Środkowej i Południowej. W różnych regionach naszego kraju różnie jest nazywana. W Wielkopolsce na przykład uprawiana jest od wieków a zwą ją szablem. Od tego też pochodzi nazwa zupy z fasolki szparagowej - szabelkówki.
Wykorzystywano fasolkę w przeróżnych kombinacjach oraz wszystkich odmianach, i tak znalazły się tam pnące oraz niskopienne, zielone i żółte. Jej powszechność jest tak duża - bo i wielkich wymagań roślina nie ma.
Jak przyrządzać fasolkę szparagową?
Fasolkę szparagową przygotowywać można na wiele sposobów. Można ją gotować i podawać z roztopionym masłem i bułeczką, można również ugotowaną dusić na masełku i przyprawiać gałką muszkatołowa, sokiem z cytryny, natką pietruszki czy koperkiem.
Innym sposobem (zaczerpniętym z kuchni francuskiej) jest uduszenie jej z cebulką i siekanym koprem oraz gałką muszkatołową.
Fasolkę można również zamarynować - kiedyś wkładano ją do butelek, szczelnie zawiązywano i wstawiano do kociołka z zimną wodą, by następnie gotować na ogniu przez około godzinę, wyjąć z butelki dopiero po ostygnięciu.
Oryginalnym pomysłem był przepis na potrawę zwaną wielkopolskim szablem, czyli fasolkę szparagową w zalewie.
Zobacz przepis na Fasolkę z bułką na ostro, Fasolkę panierowaną, Przekąską z fasolką oraz doskonałą Zupę z fasolką szparagową.
Fasola szparagowa ma swoje święto!
Od dziesięciu lat co roku w Zakliczynie w Małopolsce odbywa się Święto Fasoli. Podczas imprezy można wziąć udział w licznych degustacjach, obejrzeć ciekawe wystawy i pokazy. W ramach uroczystości odbywa się również jarmark produktów regionalnych i biesiada z udziałem wielu zespołów.
Warto wybrać się wówczas do tej Polskiej Stolicy Fasoli - zwykle uroczystości odbywają się we wrześniu.
Zobacz przepis na Tołpygę pieczoną na fasolce, Minestrone - zupa jarzynowa po włosku z fasolką i Sałatka szparagowa z jajkiem i pomidorem.
Więcej przepisów na fasolkę szparagową znajdziecie pod tym linkiem >>>