Jak ugotować fasolę jaś?

Fasola jest dobra dla osób chcących schudnąć i poprawić swoją sylwetkę. Gotowana fasola jaś ma delikatny, łagodny smak dlatego warto ją doprawić przyprawami i ziołami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować fasolę jaś?
fot. Fotolia
Fasola jest bogata w białko roślinne, witaminy A i C, potas, wapń i fosfor. Dodatkowo jest niskokaloryczna i pomaga usuwać z organizmu cholesterol. Polecana jest osobom na diecie lub próbującym zrzucić zbędne kilogramy. Wiele osób obawia się wzdęć po fasoli, ale można ich uniknąć przygotowując ją w odpowiedni sposób.

Jak szybko ugotować fasolę jaś?

Do ugotowania białej fasoli „piękny jaś” potrzebne są: woda, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Przed gotowaniem fasolę należy namoczyć i wypłukać, by usunąć składniki sprzyjające fermentacji w układzie pokarmowym.
  • Fasole zalej dużą ilością wody (3 razy więcej wody niż fasoli) i na każdy litr wsyp 1 łyżeczkę soli.
  • Mocz fasolę co najmniej przez 8-12 godzin, a następnie wypłucz i zalej świeżą wodą (do górnego poziomu ziaren).
  • Garnek z fasolą wstaw na ogień i dorzuć do niej przyprawy.
  • Gdy fasola zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum, zdejmuj pojawiającą się pianę i gotuj, aż zmięknie.
  • Fasola jest gotowa jeśli łatwo rozpada się pod naciskiem palca.

Przydatne wskazówki

Fasola jaś będzie ładniejsza, jeśli ostygnie w wywarze. Ostudzenie możesz przyspieszyć, wstawiając garnek do zimnej wody lub dodając kostki lodu. Jeśli fasola nie jest od razu przeznaczona do przygotowania dania, powinieneś ją przechowywać w lodówce w wywarze, przecedzoną, ostudzoną lub wysuszoną (najszybciej się osuszy, jeśli po odcedzeniu wysypiesz ją na dużą blachę).