Fasolka szparagowa to warzywo, które latem przeżywa szczyt swojej popularności. Gdy na dworze upał i każdy marzy o tym, by zjeść coś lekkiego, wówczas szparagówka wprost ciśnie się do garnków i na patelnie. Kilkanaście minut gotowania, podsmażenie na masełku, oprószenie bułką tartą wystarczą, by z fasolki otrzymać pyszne danie obiadowe lub kolacyjne.
Fasolka szparagowa w roli głównej
Szparagówka nie potrzebuje wiele dodatków, by smakować wyśmienicie. Żółtą fasolkę można podać, tak jak Gracer, ugtowaną w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku i koperku. Prawdziwym klasykiem, który proponuje gosia p., jest też smażona fasolka szparagowa otoczona bułką tartą. Kasja 1986 dzieli się ciekawym pomysłem na zieloną fasolkę szparagową z żurawiną i płatkami.
Szparagówka w sałatce
Fasolka szparagowa świetnie współgra z innymi warzywami w różnorodnych sałatkach i surówkach. Kasienka26 w swojej sałatce proponuje połączenie bobu z fasolką szparagową i chrupiącym boczkiem. Szpileczka podaje przepis na letnią sałatkę z fasolką szparagową, pomidorami malinowymi, kiszonymi ogórkami i czerwoną cebulką. Czekoladka_m podaje przepis na sałatkę ziemniaczaną wzbogaconą chrupiącą fasolką szparagową.
Dania z fasolką szparagową
Fasolka szparagowa to także świetny komponent wielu dań. Powstają z niej przepyszne zupy kremy. Przepis na zupę z fasoli szparagowej można zaczerpnąć od peggi. Babciagramolka podaje rewelacyjny pomysł na sycący fasolkowy garnek a'la giuwecz.
Szparagówka to świetny zamiennik zwykłej fasoli. Eli_555 przygotowuje z niej smaczną fasolkę szparagową po bretońsku. Edytha również przedstawia ciekawą kompozycję smakową fasolki szparagowej z papryką i pomidorami. Natomiast cris wykorzystuje sezonową fasolkę do przygotowania smacznych roladek drobiowych.
Zachęcamy do dzielenia się Waszymi przepisami na dania z fasolką szparagową. W jakiej formie szparagówka najczęściej gości na Waszych stołach?
Autor: Magdalena Pogorzelska
pietroocha