Prosty, smaczny i efektowny obiad? Sięgnij po przepisy na warzywa faszerowane! Kaszą, mięsem, ryżem, warzywami, serem -opcji jest mnóstwo! Co ciekawe – oprócz popularnej papryki faszerowanej, w taki sposób można przygotować również pomidory, cukinie, bakłażany, ziemniaki czy nawet patisony. Wystarczy wybrać swój ulubiony farsz a następnie całość zapiec w 180-220 st. C. Gdy warzywa będą miękkie – można śmiało zabrać się do jedzenia. Warzywa faszerowane można zrobić w piekarniku lub z grilla. Przy drugiej opcji wystarczy zawinąć poszczególne warzywa w folię aluminiową i umieścić w żarze lub przykryć grilla. Efekt potrafi oczarować każdego!
Pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane

Faszerowane pomidory to doskonała przystawka na przyjęciach i świętach. Ryż, kasza czy drobny makaron jest idealna bazą do farszu. Sycące i treściwe pomidory nadziewane mięsem mielonym mogą być podawane jako samodzielne danie na ciepło. Ciągnąca warstwa sera mozzarella zapieczona z wierzchu to rarytas dla wielu smakoszy. Jeżeli mamy ochotę na niebanalne śniadanie, warto powiększyć swoje menu o jajka zapiekane w pomidorach.

Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany

Bakłażan nadziewany ryżem, kaszą jaglaną, grzybami, mięsem czy owocami - to tylko kilka propozycji na wykorzystanie popularnej oberżyny. Kluczowym elementem potrawy jest niewątpliwie farsz, który skomponować można według własnych upodobań smakowych. Ciekawym zestawem może być zmielony drób połączony ze szpinakiem lub cielęcina urozmaicona o leśne grzyby. Śmiało zrobić można też farsz wegetariański, na który złożą się podduszone na oliwie warzywa. Możliwości jest naprawdę wiele, niezależnie od wyboru składników, nadziewane bakłażany podawać można jako przekąskę lub danie główne.

Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane

Pieczenie ziemniaków może mieć różną formę. Można je zapiekać samodzielnie, z dodatkiem przypraw czy masła lub z farszem. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami lub boczkiem to nie tylko dodatki do obiadów – to już całe danie główne! Ziemniaki pieczone z nadzieniem warto podawać w towarzystwie surówki z pora czy marchewki. Dzięki temu, cały posiłek będzie sycący i pełnowartościowy!

Kapusta faszerowana

Kapusta faszerowana

Prosty i efektowny obiad dla całej rodziny? Przygotuj kapustę faszerowaną! Wystarczy wyciąć głąb i w jego miejsce umieścić farsz. Najlepsza jest kapusta faszerowana mięsem mielonym – wówczas do złudzenia przypomina gołąbki. A jest szybsza i prostsza w przygotowaniu! Nie wierzysz? Wypróbuj przepisy na faszerowaną kapustę!

Kalarepa faszerowana

Kalarepa faszerowana

Kalarepa to smaczne warzywo nie tylko jako przekąska na surowo, ale także jako przystawka na ciepło. Wydrążona i wypełniona różnorodnym nadzieniem może być także daniem głównym samym w sobie. Kalarepa faszerowana mięsem mielonym i pieczona z kremowym serem to niebanalne danie, którym zachwycimy gości. Drobna kasza, ryż czy kuskus w połączeniu z aromatycznymi warzywami lub grzybami będą idealną propozycją farszu dla wegetarian.

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Papryka nadziewana to jeden z prostszych i efektywniejszych obiadów. Wystarczy umytą i pozbawioną pestek paprykę nadziać farszem i zapiec w piekarniku lub na grillu. W ten sposób można przygotować pyszne danie, idealne nawet na imprezę. Dobrze jest wypróbować paprykę faszerowaną mięsem mielonym czy kurczakiem, jak też wersje wegetariańskie: z pieczarkami, serem lub soczewicą. Każda z opcji smakuje doskonale, szczególnie podana z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ziołowym!

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, ryżem – wybierz swój ulubiony wariant i przygotuj go na obiad! To naprawdę proste. Wystarczy cukinię przeciąć, pozbawić pestek i wypełnić ulubionym farszem. Tak przygotowane warzywo zapiekamy w 180 st. C przez ok. 30 minut. Takie danie warto podawać z aromatycznym sosem czosnkowym, pomidorowym lub salsą.
 

Bakłażan faszerowany warzywami

Bakłażan faszerowany warzywami

Masz ochotę na bakłażana nadziewanego w wersji wegetariańskiej? Wystarczy, że farsz mięsny zamienisz na ten z gotowanych lub konserwowych warzyw. Całość wystarczy połączyć z kaszą lub wybranym gęstym sosem. Świetnie do tego celu sprawdzi się beszamel. Bakłażana nadziewanego warzywami wystarczy zapiec w 180 st. C przez ok. 20-30 minut, by cieszyć się pysznym obiadem. Użyj do tej potrawy ulubione składniki i zachwyć się jego smakiem. Szczególnie, że całe danie zrobisz naprawdę błyskawicznie!