WŁAŚCIWOŚCI PAPRYKI
Czerwona, zielona, żółta czy pomarańczowa – mowa tu oczywiście o chrupiącej i aromatycznej papryce! Pochodzi z Kolumbii, a jej uprawę w Europie spopularyzowali Węgrzy, którzy wprost ją uwielbiają! Te kształtne smakołyki również w innych kuchniach świata stanowią podstawę zdrowego menu. Co zatem kryje w sobie papryka, że jest tak często wykorzystywana?
Niezależnie od koloru, papryka jest warzywem bogatym w witaminy, zwłaszcza w witaminę C oraz witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych A i E. Te znane wszystkim warzywa zawierają również duże ilości potasu i sodu, potrzebne do sprawnego działania organizmu.
Częste spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu. Warto pamiętać też, że smakowanie surowej lub duszonej papryki wspomaga procesy trawienia, naturalizuje wzdęcia i zaparcia oraz wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne!
Zdjęcie: Fotolia
JAK PRZYGOTOWAĆ PAPRYKĘ PRZED FASZEROWANIEM?
Aby nasze faszerowane danie rozpływało się w ustach i zachwycało wszystkich zasiadających do stołu, należy wcześniej zadbać o odpowiednie przygotowanie papryki. W sklepie, na bazarku wybierajcie te najbardziej soczyste i jędrne warzywa. Ich wielkość powinna być uzależniona od naczynia, w jakim planujecie przygotować potrawę.
Jaki kolor papryki wybierzecie zależy już wyłącznie od Was, ważne jest jednak by starannie ją umyć, a nawet sparzyć, odciąć ich górną część i wydrążyć środek. Oprószona solą oraz pieprzem gotowa jest do umieszczenia w niej nadzienia.
NADZIENIE DO PAPRYKI
Klasyczne przepisy na przygotowanie farszu do papryki godne są spróbowania i polecenia. Smakowita papryka nadziana mięsem i ryżem, może być bowiem hitem Waszych jesiennych stołów!
Do tej wersji potrawy najlepiej wykorzystać mięso wieprzowe od szynki lub z łopatki. Można je samodzielnie zmielić lub kupić od razu zmielone, oszczędzając sobie przy tym pracy. Gotowe mięso doprawiamy solą i pieprzem, wzbogacamy o ugotowany wcześniej ryż, jajko, cebulkę i posiekaną natkę pietruszki. Tak wypełniający warzywa farsz jest wyjątkowo wilgotny, gdyż cały czas zbiera soki z papryki.
Nafaszerowane warzywa piecze się lub dusi w bulionie około godziny, w zależności od wielkości i mięsistości papryki oraz w zależności od tego, jak bardzo miękkie warzywa lubicie.
Jędrną paprykę nadziać możecie też mieszanką warzyw, pieczarkami, masą jajeczną czy rybą, a jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, nadziejcie paprykę kuskusem - zyskacie doskonałą śródziemnomorską potrawę idealną na przyjęcie!
NASZE PROPOZYCJE
Uwielbiamy paprykę faszerowaną! Podana w ciekawy sposób wygląda obłędnie i bez wątpienia zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Jeśli brakuje Wam inspiracji na stworzenie takiej potrawy, koniecznie zajrzyjcie do naszego działu poświęconego papryce, gdzie znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów zarówno na faszerowaną paprykę jak i inne przysmaki z tym jesiennym warzywem w roli głównej!
Pośród naszych receptur, znaleźć można smaczną i ekspresową w przygotowaniu faszerowaną i zapiekaną paprykę idealną dla wegetarian. Wzbogacona o solidną garść szczypioru, urozmaici smakowo potrawę i doda cennych witamin.
Godna skosztowania i polecenia jest także oryginalna papryka faszerowana z kaszą i orzechami - dzięki takiemu zestawieniu składników Wasi nawet najwybredniejsi goście zaspokoją swój głód i rozpieszczą podniebienia!
Zdjęcie: Fotolia
Lubicie połączenia mięsa i warzyw? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje soczysta i aromatyczna papryka nadziana najróżniejszymi farszami. Zapraszamy do korzystania z naszych przepisów!
Czerwona, zielona, żółta czy pomarańczowa – mowa tu oczywiście o chrupiącej i aromatycznej papryce! Pochodzi z Kolumbii, a jej uprawę w Europie spopularyzowali Węgrzy, którzy wprost ją uwielbiają! Te kształtne smakołyki również w innych kuchniach świata stanowią podstawę zdrowego menu. Co zatem kryje w sobie papryka, że jest tak często wykorzystywana?
Niezależnie od koloru, papryka jest warzywem bogatym w witaminy, zwłaszcza w witaminę C oraz witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych A i E. Te znane wszystkim warzywa zawierają również duże ilości potasu i sodu, potrzebne do sprawnego działania organizmu.
Częste spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu. Warto pamiętać też, że smakowanie surowej lub duszonej papryki wspomaga procesy trawienia, naturalizuje wzdęcia i zaparcia oraz wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne!
Zdjęcie: Fotolia
JAK PRZYGOTOWAĆ PAPRYKĘ PRZED FASZEROWANIEM?
Aby nasze faszerowane danie rozpływało się w ustach i zachwycało wszystkich zasiadających do stołu, należy wcześniej zadbać o odpowiednie przygotowanie papryki. W sklepie, na bazarku wybierajcie te najbardziej soczyste i jędrne warzywa. Ich wielkość powinna być uzależniona od naczynia, w jakim planujecie przygotować potrawę.
Jaki kolor papryki wybierzecie zależy już wyłącznie od Was, ważne jest jednak by starannie ją umyć, a nawet sparzyć, odciąć ich górną część i wydrążyć środek. Oprószona solą oraz pieprzem gotowa jest do umieszczenia w niej nadzienia.
NADZIENIE DO PAPRYKI
Klasyczne przepisy na przygotowanie farszu do papryki godne są spróbowania i polecenia. Smakowita papryka nadziana mięsem i ryżem, może być bowiem hitem Waszych jesiennych stołów!
Do tej wersji potrawy najlepiej wykorzystać mięso wieprzowe od szynki lub z łopatki. Można je samodzielnie zmielić lub kupić od razu zmielone, oszczędzając sobie przy tym pracy. Gotowe mięso doprawiamy solą i pieprzem, wzbogacamy o ugotowany wcześniej ryż, jajko, cebulkę i posiekaną natkę pietruszki. Tak wypełniający warzywa farsz jest wyjątkowo wilgotny, gdyż cały czas zbiera soki z papryki.
Nafaszerowane warzywa piecze się lub dusi w bulionie około godziny, w zależności od wielkości i mięsistości papryki oraz w zależności od tego, jak bardzo miękkie warzywa lubicie.
Jędrną paprykę nadziać możecie też mieszanką warzyw, pieczarkami, masą jajeczną czy rybą, a jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, nadziejcie paprykę kuskusem - zyskacie doskonałą śródziemnomorską potrawę idealną na przyjęcie!
NASZE PROPOZYCJE
Uwielbiamy paprykę faszerowaną! Podana w ciekawy sposób wygląda obłędnie i bez wątpienia zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Jeśli brakuje Wam inspiracji na stworzenie takiej potrawy, koniecznie zajrzyjcie do naszego działu poświęconego papryce, gdzie znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów zarówno na faszerowaną paprykę jak i inne przysmaki z tym jesiennym warzywem w roli głównej!
Pośród naszych receptur, znaleźć można smaczną i ekspresową w przygotowaniu faszerowaną i zapiekaną paprykę idealną dla wegetarian. Wzbogacona o solidną garść szczypioru, urozmaici smakowo potrawę i doda cennych witamin.
Godna skosztowania i polecenia jest także oryginalna papryka faszerowana z kaszą i orzechami - dzięki takiemu zestawieniu składników Wasi nawet najwybredniejsi goście zaspokoją swój głód i rozpieszczą podniebienia!
Zdjęcie: Fotolia
Lubicie połączenia mięsa i warzyw? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje soczysta i aromatyczna papryka nadziana najróżniejszymi farszami. Zapraszamy do korzystania z naszych przepisów!
pysznapycha
Megi-
LauraLaura
anielica333
hoffija44
hoffija44