Papryki zazwyczaj nie piecze się samodzielnie. Często wykorzystujemy ją jako dodatek do szaszłyków lub robimy z ulubionym nadzieniem. Druga opcja jest szczególnie ciekawa, ponieważ w zależności od wybranego farszu, danie będzie smakowało nieco inaczej.
Faszerowaną paprykę robi się błyskawicznie. Jeśli mamy pod ręką warzywa, możemy to danie przyrządzić w niespełna godzinę. Dlatego możemy je zrobić nawet, gdy goście już stoją w progu z niezapowiedzianą wizytą.
Nadzienie do papryki można podzielić na trzy rodzaje: mięsne, warzywne lub kaszowo-ryżowe. Czym się one charakteryzują?
Jak zrobić faszerowaną paprykę?
Faszerowaną paprykę robi się błyskawicznie. Jeśli mamy pod ręką warzywa, możemy to danie przyrządzić w niespełna godzinę. Dlatego możemy je zrobić nawet, gdy goście już stoją w progu z niezapowiedzianą wizytą.
- Do zrobienia faszerowanej papryki będą potrzebne: papryki (dowolny kolor), ulubiony farsz, ser (tradycyjny lub wege), sól i pieprz.
- Papryki myjemy, odcinamy wierzch (tworząc kapelusz) i oczyszczamy środek z gniazd nasiennych i błonek.
- Do oczyszczonych papryk nakładamy farsz. Wygładzamy go.
- Każdą paprykę posypujemy startym serem i przykrywamy „kapeluszem”.
- Warzywa przekładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika.
- Pieczemy ok. 40 minut. Pod koniec warto zdjąć kapelusze, aby ser się roztopił i przyrumienił. Smacznego!
Czym faszerować paprykę?
Nadzienie do papryki można podzielić na trzy rodzaje: mięsne, warzywne lub kaszowo-ryżowe. Czym się one charakteryzują?
- Farsz mięsny – robiony na bazie podsmażonego mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego, wołowego, etc.). Mięso miesza się z warzywami lub przecierem pomidorowym oraz przyprawami. Zamiast mielonego można wykorzystać również wędlinę lub kiełbasę.
- Farsz warzywny – robi się go na bazie podsmażonych lub ugotowanych warzyw, np. pomidorów, brokułów, kalafiora, cukinii, marchewki, etc. Warzywa mogą być pokrojone na kawałki lub zmielone na jednolitą masę. Całość doprawia się ulubionymi ziołami.
- Farsz kaszowo-ryżowy – podstawą jest tutaj ugotowany dowolny ryż lub kasza. Zazwyczaj do nich dodaje się warzywa i/lub mięso. Ugotowane zboża mają być spoiwem farszu oraz są dobrym wyjściem w sytuacji, gdy mamy za mało warzyw lub mięsa.