Nazwa tego warzywa pochodzi z języka włoskiego (zucchina) i oznacza małą dynię (zucca). Należy ona bowiem do warzyw dyniowatych, choć wyglądem przypomina duży ogórek. W zależności od odmiany ma ciemnozieloną, żółtawą lub pasiastą aksamitną skórkę i delikatny soczysty miąższ.
Najsmaczniejsze są młode warzywa, w których nie ma jeszcze pestek. Warto jeść je na surowo, ze skórką, bo tuż pod nią kryje się sporo prozdrowotnych substancji, np. fitosterole, beta-karoten, witaminy z grupy B, witamina C, a także składniki mineralne: potas, magnez, wapń i jod. Młodą cukinię warto dodawać do surówek.
Nieco większe i starsze warzywa lepiej przerobić na placki, upiec lub udusić (np. w leczo). Cukinię można przechowywać przez kilka dni w lodówce lub w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Ale uwaga! Warzywo nie nadaje się do mrożenia (ma za dużo wody). Sprawdź, jakie właściwości posiada!
1. Wspomaga odchudzanie
Młodą cukinię, pokrojoną w słupki można chrupać jak ogórka - na surowo - albo podawać z dipami. To świetna przekąska w dietach odchudzających. Delikatny miąższ ma zaledwie 15 kcal w 100 g, wspomaga przemianę materii i wzbogaca menu w potas. Ten zaś zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, a to przekłada się na szybką utratę wagi.
2. Poprawia trawienie
Zupa krem z cukinii to idealne danie przy zgadze, nadkwaśności, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz chorobach wątroby. Warzywo zawiera niewiele błonnika, więc jest lekkostrawne i nie obciąża chorego przewodu pokarmowego.
3. Wpływa na rozwój płodu
Surówka z cukinii i utartej marchwi to idealny dodatek do obiadu dla przyszłych mam i kobiet karmiących piersią. Warzywo to zawiera sporo kwasu foliowego oraz jod, które zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka.
4. Chroni przed stresem i depresją
Jeśli żyjesz w ciągłym pospiechu i stresie, jak najczęściej sięgaj po cukinię (najlepsza będzie ta surowa lub grillowana). Zawiera sporo witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają depresji.
Fot. Fotolia
5. Odkwasza organizm
Wzbogacenie menu w cukinię warto polecić zwłaszcza tym, którzy jedzą dużo mięsa, wędlin, ryb, żółtych serów i słodyczy. Produkty te powodują zakwaszenie organizmu. To zaś może wywołać niekiedy bóle głowy i zmęczenie. Cukinia działa odkwaszająco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
6. Zapobiega skokom poziomu glukozy
Leczo z cukinii i sosy z dodatkiem tego warzywa warto polecić osobom cierpiącym na cukrzycę. Warzywo ma niewiele węglowodanów i niski indeks glikemiczny (nawet gotowane, w przeciwieństwie np. do marchewki). Świetnie zagęszcza potrawy, daje uczucie sytości, a nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.
7. Oczyszcza krew z toksyn
Cukinia jest jednym z ważnych składników diety oczyszczającej. Warzywo aż w ok. 90 proc . składa się z wody, a ta wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. W dodatku jej miąższ nie kumuluje trucizn i metali ciężkich. Nie musisz więc kupować cukinii wyłącznie z upraw ekologicznych - te uprawiane na skalę przemysłową też są dobre.
Warto wiedzieć!
Cukinia ma także jadalne kwiaty. Nie wytrzymują one długiego przechowywania, trzeba je przyrządzić tuż po zerwaniu. Szczególnie popularne są w krajach śródziemnomorskich, gdzie faszeruje się je lub po prostu zanurza w cieście naleśnikowym i smaży w głębokim tłuszczu.
W medycynie ludowej od dawna wykorzystywano także lecznice właściwości nasion cukinii. Polecano je, m.in. przy chorobach pasożytniczych przewodu pokarmowego. Pestki zawierają bowiem kukurbitacyny - substancje, które niszczą tasiemce, glisty i owsiki. Zalecano je także w chorobie lokomocyjnej i zapaleniu gruczołu krokowego u mężczyzn.
Jak często cukinia gości na Waszych stołach? W jakiej wersji zjadacie ją najchętniej? Czekamy na Wasze opinie i sprawdzone przepisy z tym warzywem!
Najsmaczniejsze są młode warzywa, w których nie ma jeszcze pestek. Warto jeść je na surowo, ze skórką, bo tuż pod nią kryje się sporo prozdrowotnych substancji, np. fitosterole, beta-karoten, witaminy z grupy B, witamina C, a także składniki mineralne: potas, magnez, wapń i jod. Młodą cukinię warto dodawać do surówek.
Nieco większe i starsze warzywa lepiej przerobić na placki, upiec lub udusić (np. w leczo). Cukinię można przechowywać przez kilka dni w lodówce lub w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Ale uwaga! Warzywo nie nadaje się do mrożenia (ma za dużo wody). Sprawdź, jakie właściwości posiada!
1. Wspomaga odchudzanie
Młodą cukinię, pokrojoną w słupki można chrupać jak ogórka - na surowo - albo podawać z dipami. To świetna przekąska w dietach odchudzających. Delikatny miąższ ma zaledwie 15 kcal w 100 g, wspomaga przemianę materii i wzbogaca menu w potas. Ten zaś zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, a to przekłada się na szybką utratę wagi.
2. Poprawia trawienie
Zupa krem z cukinii to idealne danie przy zgadze, nadkwaśności, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz chorobach wątroby. Warzywo zawiera niewiele błonnika, więc jest lekkostrawne i nie obciąża chorego przewodu pokarmowego.
3. Wpływa na rozwój płodu
Surówka z cukinii i utartej marchwi to idealny dodatek do obiadu dla przyszłych mam i kobiet karmiących piersią. Warzywo to zawiera sporo kwasu foliowego oraz jod, które zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka.
4. Chroni przed stresem i depresją
Jeśli żyjesz w ciągłym pospiechu i stresie, jak najczęściej sięgaj po cukinię (najlepsza będzie ta surowa lub grillowana). Zawiera sporo witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają depresji.
Fot. Fotolia
5. Odkwasza organizm
Wzbogacenie menu w cukinię warto polecić zwłaszcza tym, którzy jedzą dużo mięsa, wędlin, ryb, żółtych serów i słodyczy. Produkty te powodują zakwaszenie organizmu. To zaś może wywołać niekiedy bóle głowy i zmęczenie. Cukinia działa odkwaszająco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
6. Zapobiega skokom poziomu glukozy
Leczo z cukinii i sosy z dodatkiem tego warzywa warto polecić osobom cierpiącym na cukrzycę. Warzywo ma niewiele węglowodanów i niski indeks glikemiczny (nawet gotowane, w przeciwieństwie np. do marchewki). Świetnie zagęszcza potrawy, daje uczucie sytości, a nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.
7. Oczyszcza krew z toksyn
Cukinia jest jednym z ważnych składników diety oczyszczającej. Warzywo aż w ok. 90 proc . składa się z wody, a ta wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. W dodatku jej miąższ nie kumuluje trucizn i metali ciężkich. Nie musisz więc kupować cukinii wyłącznie z upraw ekologicznych - te uprawiane na skalę przemysłową też są dobre.
Warto wiedzieć!
Cukinia ma także jadalne kwiaty. Nie wytrzymują one długiego przechowywania, trzeba je przyrządzić tuż po zerwaniu. Szczególnie popularne są w krajach śródziemnomorskich, gdzie faszeruje się je lub po prostu zanurza w cieście naleśnikowym i smaży w głębokim tłuszczu.
W medycynie ludowej od dawna wykorzystywano także lecznice właściwości nasion cukinii. Polecano je, m.in. przy chorobach pasożytniczych przewodu pokarmowego. Pestki zawierają bowiem kukurbitacyny - substancje, które niszczą tasiemce, glisty i owsiki. Zalecano je także w chorobie lokomocyjnej i zapaleniu gruczołu krokowego u mężczyzn.
Jak często cukinia gości na Waszych stołach? W jakiej wersji zjadacie ją najchętniej? Czekamy na Wasze opinie i sprawdzone przepisy z tym warzywem!
marcinka