Przykładowe menu na komunię – eleganckie dania
Przykładowe menu na komunię powinno obejmować eleganckie, smaczne i sycące dania. Na przystawkę można podać plaster rolady serowej, sałatkę z pieczonym pstrągiem, mięsną babeczkę lub wytrawną muffinkę warzywną. Zupa jest doskonałym pomysłem na pierwsze danie. Najlepiej zaserwować rosół z kury, flaki, żurek, barszcz czerwony bądź krem z pieczonej papryki. Zazwyczaj drugi posiłek stanowi mięso, ryba, makaron albo zapiekanka. Świetnie sprawdzi się pieczona kaczka z gotowanymi ziemniakami i surówką, łosoś z warzywami, a także makaron ze szpinakiem, jogurtem, ziołami i suszonymi pomidorami. Na deser warto przygotować tort komunijny, lody z owocami, ciasto, praliny bądź mus. Idealne poobiednie przekąski na przyjęcie to: pasztety, jajka faszerowane, galarety, śledzie, wędliny, pieczywo, pikle i warzywa. Z napojów dobrze jest podać wodę, lemoniadę, świeży sok, kawę oraz herbatę.
Komunia bez glutenu, mięsa lub laktozy
Podczas ustalania komunijnego menu, warto wziąć pod uwagę preferencje żywieniowe oraz diety gości. Dla osób, które nie jedzą glutenu, sprawdzi się risotto, zapiekanka warzywna bądź sycąca sałatka mięsna, na przykład z kurczakiem. Można podać ją na ciepło lub na zimno. Sushi to propozycja dla smakoszy, którym nie zależy na tradycyjnych, polskich potrawach. Danie będzie idealne dla osób, które nie tolerują laktozy. Wegetarianom bądź weganom dobrze jest zaserwować makaron z sosem, sałatkę z tofu, gulasz warzywny oraz kotlety sojowe z dodatkami.