Do jego przygotowania potrzeba jajek, mąki pszennej, cukru, cukru waniliowego, oleju wody i proszku do pieczenia. Masę budyniową do metrowca robi się z żółtek, mleka, skrobi ziemniaczanej, cukru, i masła. Upieczone dwa rodzaje ciasta kroi się na kromki. Następnie łączy się je naprzemiennie masą budyniową. Całość na koniec dekoruje się polewą czekoladową z kakaa, masła, cukru pudru i mleka. Metrowiec po wierzchu można również posypać wiórkami kokosowymi.
Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa

Fani czekolady znajdą coś dla siebie wśród różnych wariantów roladowych przysmaków. Warto przygotować biszkopt czekoladowy. Masa czekoladowa będzie wyśmienita, gdy do jej przygotowania wykorzysta się czekoladę o dużej zawartości kakao. Rozpuszczona czekolada ze słodką śmietanką, w towarzystwie bitej śmietany oraz nutelli zadowoli niejednego łasucha. Ciasto czekoladowe cudownie smakuje z malinami, wiśniami oraz śmietanowym musem. Ciekawym wariantem wizualno-smakowym jest rolada zebra oraz żyrafa.

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa to świetna alternatywa dla murzynków i ciast z czekoladą. Można ją zrobić na dwa sposoby: dodać kakao lub karob do ciasta albo wykorzystać nadzienie czekoladowe. W ten sposób można stworzyć proste ciasto z oreo, karmelem lub tartę czekoladową z bananami. Masę czekoladową można stworzyć z czekolady mlecznej, gorzkiej, białej lub bezglutenowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Dużą popularnością cieszy się także tarta z malinami i białą czekoladą – połączenie tych smaków potrafi zachwycić każdego smakosza.

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Pyszny krem czekoladowy można stworzyć przy pomocy mleka, cukru pudru, gorzkiej czekolady, orzechów oraz masła. Doskonałym deserem, który zadowoli podniebienia najbardziej wymagających gości są ciasta i biszkopty czekoladowe. Świetnie komponują się z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, kwaśnymi, a nawet wytrawnymi. Polewa czekoladowa jest często stosowanym uzupełnieniem biszkoptów, placków, tortów i babeczek. Dla osób preferujących mniej słodkie wypieki dobrym rozwiązaniem są ciasta czekoladowe z owocami, wiśniami i kremem czy delikatnym serkiem mascarpone.

Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Jeśli do składników na ciasto biszkoptowe dodamy kakao otrzymamy klasyczny biszkopt kakaowy z 4 jaj. Gdy zależy nam na upieczeniu biszkoptu na dużą blachę, wówczas musimy liczyć się z koniecznością użycia co najmniej 6 jaj. Warto pamiętać o tym, że zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku kakao można zastąpić gorzką czekoladą. Tak powstałe ciemne biszkopty doskonale sprawdzają się jako baza do ciast i tortów czekoladowych. Wystudzony biszkopt dobrze jest nasączyć ponczem. Wówczas zyskujemy gwarancję, że ciasto nie będzie suche. Poncz można zrobić np. z soku cytrynowego, kawy, herbaty lub likieru. Biszkopt czekoladowy do tortu kakaowego należy przełożyć ulubionym kremem, bitą śmietaną lub musem czekoladowym. 

Biszkopt z bitą śmietana

Biszkopt z bitą śmietana

Do przygotowania biszkoptu z bitą śmietaną nie potrzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych. Ciasto przygotowujemy z mąki, jajek, proszku do pieczenia i cukru. Po wystudzeniu uzupełniamy je naszą sztywną masą. Możemy podać biszkopt z galaretką, jabłkami, czy z truskawkami i bitą śmietaną. Oczywiście wszelkie inne ulubione dodatki są mile widziane.

Biszkopt z kremem

Biszkopt z kremem

Największą popularnością wśród ciast z kremem cieszą się biszkopty. W tym przypadku to właśnie gładki i puszysty krem, pozbawiony grudek decyduje o sukcesie. Jak go zrobić? Trzeba zwrócić uwagę na to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Najtańszymi i najprostszymi wypiekami tego typu są ciasta z kremem czekoladowym, budyniowym lub orzechowym. Do biszkoptu z kremem śmiało możemy dodać owoce sezonowe, takie jak truskawki, wiśnie czy jabłka. Dobre ciasta i ciastka z kremem mają wielu zwolenników zarówno wśród dzieci, jaki wśród dorosłych.

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Wielbiciele czekolady mogą przygotować mazurka czekoladowego na kruchym cieście. Wówczas kakao i czekoladę dodaje się również do ciasta. Najlepiej wykorzystać w tym celu dwa rodzaje czekolady: gorzką (o dużej zawartości kakao) oraz mleczną. Mazurek kakaowy wyśmienicie smakuje z bakaliami, bitą śmietaną i kandyzowanymi pomarańczami.

Masa czekoladowa

Masa czekoladowa

Masa czekoladowa jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Aby przygotować ten przysmak, wystarczy roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i cukrem. Masę czekoladową wykorzystuje się do ozdabiania lub przekładania tortów z bitej śmietany, ciast i innych słodkości, takich jak wafle czy andruty. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie tortu mascarpone z dodatkiem masy czekoladowej.

Polecane przepisy do kategorii Metrowiec

Znaleźliśmy 43 przepisów w kategorii Metrowiec

metrowiec

metrowiec

kaja__1991 kaja__1991

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Metrowiec

Metrowiec

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Metrowiec

Metrowiec

angel35 angel35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Metrowiec

Metrowiec

powirka powirka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Metrowiec

Metrowiec

Danusia19671 Danusia19671
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

metrowiec.

metrowiec.

motylek123 motylek123
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

metrowiec

metrowiec

sylwiach sylwiach

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Metrowiec

Metrowiec

levy52 levy52

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Metrowiec

Metrowiec

mycha mycha
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Metrowiec

Metrowiec

jovi jovi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Metrowiec

Metrowiec

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Metrowiec

Metrowiec

justynak223 justynak223
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Metrowiec

Metrowiec

kasandra6 kasandra6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

metrowiec

metrowiec

aniolek_k5 aniolek_k5
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: