Do ubicia śmietany potrzebny będzie mikser oraz śmietanka kremówka - najlepsza będzie ta, która ma 30 lub 36% zawartości tłuszczu. Przed ubijaniem śmietankę należy schłodzić w lodówce przez klika godzin. Miskę (najlepiej metalową) i końcówki miksera również warto schłodzić - dzięki temu śmietana ubije się szybciej.
Krok po kroku - jak zrobić bitą śmietanę
1. Schłodzoną śmietankę 30 lub 36% oraz miskę i końcówki miksera wyjmij z lodówki.
2. Przelej śmietankę do miski i zacznij ubijać z pomocą miksera. Na początku ubijaj śmietankę przy najmniejszej prędkości, kiedy śmietana zacznie się pienić zwiększ obroty.
3. W trakcie ubijania wsyp trochę cukru pudru lub cukru waniliowego dla smaku. Jeśli bita śmietana wyda Ci się mdła, możesz dodać więcej cukru ale uważaj, aby jej nie przesłodzić.
4. Śmietankę ubijaj do momentu, aż zgęstnieje i stanie się zwarta i puszysta. Dobrze ubita śmietana to taka, która nie wypadnie gdy przechylisz miskę do góry nogami.
5. Bitą śmietanę podawaj od razu - dekoruj deser, dodaj do gofrów lub lodów. Po ubiciu śmietanę można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dobę.
Fot. Fotolia
Pomysły na smakową lub kolorową bitą śmietanę
Jeśli chcemy uzyskać smakową bitą śmietanę pod koniec ubijania warto dorzucić aromatyzujący dodatek, np. skórkę lub sok z limonki, cytryny, pomarańczy lub innych owoców. Dobrze sprawdzi się również odrobina likieru, rumu, wiśniówki lub kilka łyżeczek kawy albo kakao.
Kolorową bitą śmietanę można uzyskać dodając do niej barwnik spożywczy, ale także syropy smakowe lub sok domowej roboty, na przykład jagód lub malin.
Bita śmietana z dodatkiem żelatyny lub galaretki
Jeżeli słodki wypiek chcemy przełożyć bitą śmietaną musimy dodać do niej żelatynę lub galaretkę, która spowoduje, że śmietana będzie sztywniejsza i łatwiejsza w nakładaniu.
Rozpuszczoną w 2-3 łyżkach ciepłej wody żelatynę należy dodać pod koniec ubijania śmietany. Żelatynę przed dodaniem należy ostudzić. Gorąca spowoduje zwarzenie się bitej śmietany.
W podobny sposób do bitej śmietany dodajemy galaretkę. Należy pamiętać o tym, aby rozpuszczona w wodzie galaretka była wystudzona, inaczej - podobnie jak w przypadku żelatyny - nasza bita śmietana się zwarzy.
Jesteśmy ciekawi, jakie są Wasze sposoby na idealnie ubitą bitą śmietanę? Chłodzicie miskę oraz końcówki miksera w lodówce? A może ubijacie śmietanę z pomocą ubijaczki? Czekamy na Wasze opinie!
Krok po kroku - jak zrobić bitą śmietanę
1. Schłodzoną śmietankę 30 lub 36% oraz miskę i końcówki miksera wyjmij z lodówki.
2. Przelej śmietankę do miski i zacznij ubijać z pomocą miksera. Na początku ubijaj śmietankę przy najmniejszej prędkości, kiedy śmietana zacznie się pienić zwiększ obroty.
3. W trakcie ubijania wsyp trochę cukru pudru lub cukru waniliowego dla smaku. Jeśli bita śmietana wyda Ci się mdła, możesz dodać więcej cukru ale uważaj, aby jej nie przesłodzić.
4. Śmietankę ubijaj do momentu, aż zgęstnieje i stanie się zwarta i puszysta. Dobrze ubita śmietana to taka, która nie wypadnie gdy przechylisz miskę do góry nogami.
5. Bitą śmietanę podawaj od razu - dekoruj deser, dodaj do gofrów lub lodów. Po ubiciu śmietanę można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dobę.
Fot. Fotolia
Pomysły na smakową lub kolorową bitą śmietanę
Jeśli chcemy uzyskać smakową bitą śmietanę pod koniec ubijania warto dorzucić aromatyzujący dodatek, np. skórkę lub sok z limonki, cytryny, pomarańczy lub innych owoców. Dobrze sprawdzi się również odrobina likieru, rumu, wiśniówki lub kilka łyżeczek kawy albo kakao.
Kolorową bitą śmietanę można uzyskać dodając do niej barwnik spożywczy, ale także syropy smakowe lub sok domowej roboty, na przykład jagód lub malin.
Bita śmietana z dodatkiem żelatyny lub galaretki
Jeżeli słodki wypiek chcemy przełożyć bitą śmietaną musimy dodać do niej żelatynę lub galaretkę, która spowoduje, że śmietana będzie sztywniejsza i łatwiejsza w nakładaniu.
Rozpuszczoną w 2-3 łyżkach ciepłej wody żelatynę należy dodać pod koniec ubijania śmietany. Żelatynę przed dodaniem należy ostudzić. Gorąca spowoduje zwarzenie się bitej śmietany.
W podobny sposób do bitej śmietany dodajemy galaretkę. Należy pamiętać o tym, aby rozpuszczona w wodzie galaretka była wystudzona, inaczej - podobnie jak w przypadku żelatyny - nasza bita śmietana się zwarzy.
Jesteśmy ciekawi, jakie są Wasze sposoby na idealnie ubitą bitą śmietanę? Chłodzicie miskę oraz końcówki miksera w lodówce? A może ubijacie śmietanę z pomocą ubijaczki? Czekamy na Wasze opinie!
SylaUla
marcinka