Oponki z serem to pyszny i szybki w przygotowaniu deser. Oponki przypominają pączki z dziurką, ale są mniej pracochłonne. Nie wymagają długiego wyrabiania ciasta i nie dodaje się do nich drożdży. Tradycyjnie wykonuje się je z dodatkiem tłustego twarogu, ale można też użyć chudszego sera, mascarpone lub serka homogenizowanego. Po dodaniu mąki, cukru, jajek i śmietany powstaje masa na oponki, którą należy następnie rozwałkować. Z ciasta wycina się oponki przy pomocy szklanki oraz małego kieliszka (do zrobienia dziurki). Tak przygotowane oponki serowe smaży się na głębokim oleju.

Gotowe oponki z serem są miękkie i puszyste, najlepiej smakują świeżo zdjęte z patelni. Znane są także mniej tłuste oponki pieczone, które przyrządza się w piekarniku. Przed podaniem przysmak można jeszcze dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. W Polsce oponki twarogowe przygotowuje się głównie z okazji Tłustego Czwartku, w czasie karnawału i ostatków. Doskonale sprawdzą się też jako słodka przekąska do codziennej kawy lub herbaty.
Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie robione są z ciasta parzonego, przez to znacznie różnią się od klasycznych wypieków. Przysmak jest delikatny i puszysty, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Przyrządzenie ich zajmuje mniej czasu niż praca nad zwykłymi pączkami. W Polsce wypieki bardziej znane są pod nazwą „gniazdka”. Przysmak ten zawdzięcza słodkość grubej warstwie lukru, ponieważ ciasto nie jest słodzone. Wypieki dobrze je też skroplić sokiem z cytryny. Pączki hiszpańskie to świetny pomysł, aby zaskoczyć znajomych na tłusty czwartek.

Pączki serowe

Pączki serowe

Przygotowuje się je jak naturalne pączki, ale dodatkowo dodaje się twaróg. Ciasto jest miękkie, sprężyste i wilgotne od sera. Przepis jest banalnie prosty, a całe przygotowanie trwa około pół godziny. Potrzebne składniki to: twaróg, śmietana, jajka, mąka i soda. Zmieszane składniki należy ulepić w kulki i smażyć na rozgrzanym oleju. Zaletą jest to, że następnego dnia smakują tak samo jak po upieczeniu. Dobrym pomysłem jest nadziać je ulubionym dżemem lub powidłami. Pączki serowe również mogą być świetnym urozmaiceniem tłustego czwartku.

Pączki bezglutenowe

Pączki bezglutenowe

Pączki bezglutenowe przygotowuje się na bazie mąki jaglanej. Nie potrzeba do nich masła, jajek ani cukru. Są lekko słodkie w smaku, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do ich przygotowania potrzeba, oprócz mąki jaglanej, odrobiny mąki ryżowej białej, ugotowanych ziemniaków, mleka sojowego lub ryżowego, mąki ziemniaczanej, tofu, syropu klonowego, łyżeczki sody i oleju do smażenia. Dodatkowo do pączków można dodać gumę ksantanową (to naturalna substancja zagęszczająca i emulgująca).

Pączki

Pączki

Pączki robi się z ciasta drożdżowego, które składa się z mąki, jajek, mleka i masła. Można je przygotować na parze, przez co wypieki nabiorą delikatności i lekkości. Najbardziej popularnym, choć wysoce kalorycznym, sposobem jest jednak smażenie ich na głębokim tłuszczu. Dobrym pomysłem są też pączki serowe z dodatkiem twarogu, który nadaje im wilgotności. Wypieki najlepiej smakują z dodatkiem marmolady wiśniowej lub powideł śliwkowych. Można je oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Pączki w tłuszczu

Pączki w tłuszczu

Pączki robi się z ciasta drożdżowego składającego się z mąki, jajek, mleka i masła. Utworzone kulki smaży się na głębokim tłuszczu (oleju lub maśle). Najlepiej smakują z dodatkiem marmolady wiśniowej lub powideł śliwkowych. Tradycyjnie oblewa się je grubą warstwą lukru. Dobrym urozmaiceniem jest też zrobienie pączków w kształcie oponek z dodatkiem wanilii i odrobiną soku z cytryny. Najczęściej są podawane w czasie karnawału oraz w Tłusty Czwartek.

Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego są szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Nie nasiąkają tłuszczem i świetnie smakują w posypce cynamonowej. Przygotowuje się je, oprócz serka homogenizowanego, z jajek, mąki pszennej, proszku do pieczenia, soli oraz oleju (do smażenia). Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie powstałe z nich ciasto nabierać łyżką i smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar oleju należy odsączyć na papierowych ręcznikach. Pączki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków są niezwykle puchate i pyszne. Przygotowuje się je z mąki pszennej, utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mleka, jajek, masła, cukru, drożdży, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Dodatkowo warto zatroszczyć się o cukier puder do oprószenia, nadzienie (może być np. dżemowe lub budyniowe) oraz tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy lub kokosowy). Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki są delikatniejsze i wilgotniejsze w porównaniu do tych zwykłych.

Tłusty czwartek

Tłusty czwartek

Najpopularniejsze słodkości, jakie przygotowuje się na tłusty czwartek, to faworki, inaczej chrusty, oraz pączki z nadzieniem lub dziurą w środku, czyli tak zwane oponki. Domowe pączki robi się z ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu. Deser można nadziewać różaną konfiturą, czekoladą, budyniem, serem lub dżemem owocowym. Po ostygnięciu pączki oblewa się białym lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Faworki drożdżowe to delikatne i kruche ciasto z dodatkiem śmietany. Doskonale smakują do kawy lub herbaty.

Polecane przepisy do kategorii Oponki serowe

Znaleźliśmy 71 przepisów w kategorii Oponki serowe

Oponki serowe w czekoladzie

Oponki serowe w czekoladzie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki serowe

Oponki serowe

magdas magdas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki serowe

Oponki serowe

gosia76 gosia76
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serowe oponki

Serowe oponki

elizabeth702 elizabeth702

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki serowe

Oponki serowe

Smak Monika Smak Monika
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serowe oponki

Serowe oponki

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki serowe

Oponki serowe

Pumka Pumka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: