Domowe pączki serowe

  • 3

W cyklu Słodkie piątki mam dla Was przepisy na pączki serowe. Zobacz film jak krok po kroku zrobić domowe pączki serowe.

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Domowe pączki serowe
fot. Elżbieta Żołek

Uwielbiam małe serowe pączuszki. Zazwyczaj szłam na łatwiznę i korzystałam z pączków dostępnych na rynku. Niestety coraz trudniej jest kupić smaczny i świeży produkt. Postanowiłam zrobić serowe pączki w domu. Efekty możecie zobaczyć na filmie.

Pączki serowe są smaczne i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na karnawałowej imprezie lub rodzinnym spotkaniu. Serdecznie zapraszam do przygotowania pączków według mojego przepisu.

Więcej przepisów z cyklu "Słodkie piątki" >>>



Składniki potrzebne do przygotowania pączków serowych:
- 0,5 kg tłustego twarogu (nie trzeba go mielić)
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżeczki spirytusu
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania pączków serowych:
1. Biały ser przełóż do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem waniliowym oraz sodą oczyszczoną. Do całych jajek dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Ubite jajka stopniowo wlewaj do sera i mieszaj. Następnie porcjami dodaj mąkę oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Nie przejmuj się tym, ze ciasto jest klejące.



2. Do rondla wlej olej i zacznij podgrzewać. Z przygotowanego ciasta zrób małe kulki (ciasto jest klejące, więc pomagaj sobie oprószając dłonie mąką). Pączki smaż w gorącym tłuszczu przez jakieś 7 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Więcej przepisów z cyklu "Słodkie piątki" >>>




Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek


Zobacz film jak robię serowe pączki: