Pączki to jedne z ulubionych słodkości i dzieci, i dorosłych. Możemy je kupić w prawie każdym sklepie, jednak najlepsze są domowe, samodzielnie przyrządzone. Takie tradycyjne, są chyba zajadane najchętniej.
Jak zrobić pączki?
Składniki:
Oprócz takich tradycyjnych pączków, możemy przygotować ich inne rodzaje:
Jak zrobić pączki?
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 5 -łyżek oleju
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- pół łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia
- marmolada do nadziania
- cukier puder do posypania
- Do małego garnka wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru cukrem i zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka.
- Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
- Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy, by nie było grudek.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki .
- Wyrabiamy rękoma kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Z ciasta na pączki formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwilę na blacie.
- Następne odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy.
- Na sam środek nakładamy 1 pełną łyżeczkę marmolady.
- Dokładnie sklejamy by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz.
- Formujemy kulki, przykrywamy i pozostawiamy w cieple na 25 minut.
- Smażymy w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175 stopni Celsjusza, z obu stron, na złoty kolor.
- Wyjmujemy pączki, osączamy na papierowym ręczniczku, posypujemy cukrem pudrem.
Oprócz takich tradycyjnych pączków, możemy przygotować ich inne rodzaje:
- Pączki z budyniem,
- Pączki z ziemniaków,
- Mini pączki,
- pączki hiszpańskie,
- Pączki z dziurką.