Sałatka z małżami
Małże przed dodaniem do sałatki należy bardzo dokładnie przygotować. Najlepiej włożyć je na 2-3 godziny do miski z zimną wodą. Po tym czasie oczyścić ze wszystkich wodorostów, żyłek i ścięgien, opukując każdą muszlę delikatnie, krótkim i cienko zakończonym nożem. Muszle powinny być szczelnie zamknięte, te otwarte (martwe) należy wyrzucić. Następnie wrzuca się zamknięte muszle do wrzątku na 2-3 minuty lub na rozgrzany na patelni olej. Po tym czasie świeże i żywe okazy otworzą się, natomiast te, które nie nadają się do jedzenia pozostaną zamknięte. Następnie wyjmuje się zawartość każdej muszli i łączy z pozostałymi składnikami. Sos do tego typu sałatek często przyrządza się na bazie wody, w której gotowały się skorupiaki lub tłuszczu z ich smażenia. Mule doskonale smakują w sosie pomidorowym oraz przyrządzonym na bazie białego wina.