Paluszki krabowe to popularny produkt, który można kupić w dyskoncie lub hipermarkecie. Są stosunkowo tanie, z tego powodu rzadko przygotowuje się je samodzielnie w domu. Trudno bowiem bez odpowiednich substancji chemicznych odwzorować ich specyficzny smak, kolor i konsystencję. Można jednak pokusić się o próbę zrobienia domowego surimi.
Co to jest surimi?
Surimi, zwane często paluszkami krabowymi, to nic innego jak mięso (najczęściej ryb, choć nie tylko) uformowane w kształt paluszków. Najczęściej jest ono wzbogacane aromatem krabów. Ich polska nazwa wzięła się od specyficznej kolorystyki, przypominającej mięso kraba.
Jak się robi paluszki?
Surimi dostępne w sklepach są przygotowane według specjalnych receptur. Trudno odtworzyć ten proces i otrzymać identyczny efekt. Oto jak zrobić paluszki rybne a'la surimi:
- Do zrobienia domowych paluszków krabowych będą potrzebne: ugotowane filety rybne (najlepiej z dorsza, morszczuka lub innych ryb morskich o białym mięsie), sos ostrygowy, czerwony barwnik spożywczy, rękaw do pieczenia, jajka, skrobia ziemniaczana lub ryżowa, cukier, sól.
- Filety rybne rozdrabniamy widelcem (można zostawić większe kawałki lub zrobić z nich gładką papkę).
- Do mięsa dodajemy sos ostrygowy, jajko, skrobię (ilość zależy od preferowanej przez nas konsystencji paluszków), cukier i sól.
- Całość dokładnie mieszamy a następnie umieszczamy na rękawie spożywczym.
- Z mięsa formujemy podłużny cienki wałek, z wierzchu smarujemy barwnikiem spożywczym i całość ciasno zawijamy w folię.
- Zawiniątko układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 st. C. Pieczemy ok. 20-30 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika a gdy ostygnie - odwijamy paluszka i dzielimy go na mniejsze kawałki. Gotowe!
Paluszki surimi – jak jeść?
Surimi idealnie nadają się do sałatek i przystawek. Ich specyficzny smak dobrze komponuje się ze świeżą sałatą oraz innymi warzywami. Można je także wykorzystać do zrobienia zupy rybnej lub sushi. Paluszki krabowe można także dodawać do kanapek i tartinek.