Sposób przygotowania:
Tarta dyniowo-buraczkowaETAP 1
Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim przygotowaną formę . Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach.
Ciasto podpiekamy około 10 minut. Następnie nakładamy nadzienie i zapiekamy ponownie około 25-30 minut (180°).
ETAP 2
Buraczka gotujemy do miękkości. Miękkiego studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę .
ETAP 3
Dynię kroimy w grubą kostkę. Pokrojoną przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie skrapiamy delikatnie olejem i zapiekamy około 15 minut. Powinna być upieczona na półtwardo.
ETAP 4
Upieczona dynię studzimy delikatnie
ETAP 5
Pietruszkę siekamy. Do garnuszka wybijamy jajka. Dodajemy do nich śmietanę, pietruszkę oraz przyprawy do smaku. Całość miksujemy. Gotowe spoiwo wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu dość gęsto układamy koło siebie przygotowane warzywa. Na koniec wykładamy ser feta. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 25-30 minut.
Upieczoną delikatnie studzimy i podajemy. Przed podaniem posypujemy świeżą zieleniną. U mnie była to bazylia.
Marika-
Magdalena88
agabi22
zbysiowa
LauraLaura
Jagoda.L