Pulpety to doskonała potrawa na bazie mielonego mięsa, którą możemy dowolnie modyfikować. W akompaniamencie gęstego, kremowego sosu są podawane zarówno z makaronem, jak i ziemniakami. Sprawdź, jak je przygotować!
Przepis na pulpety
Składniki:
· 1 duże jajko
· łyżeczka soli
· świeżo mielony czarny pieprz
· 1 czerstwa bułka do namoczenia
· 0,5 szklanki mleka
· ¼ szklanki startego sera żółtego
· 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
· 1 ząbek czosnku
· 1 mała cebula
Przygotowanie:
· Namocz czerstwą bułkę w mleku i pozostaw do całkowitego wchłonięcia płynu.
· Roztrzep jajko i dodaj świeżo zmielony pieprz, sól oraz starty ser.
· Dodaj mięso mielone do mieszanki jajecznej . Wymieszaj dokładnie rękoma do całkowitego połączenia masy.
· Dodaj pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz namoczoną bułkę. Nie ugniataj całości zbyt długo.
· Weź kawałek masy i roluj w dłoniach do uzyskania małej kulki. Dobrze wymieszane mięso z pozostałą resztą składników powinno ładnie sklejać się i nie rozpadać.
Sos pomidorowy do pulpetów
Jednym z najważniejszych składników pulpetów jest sos. Nadaje im soczystości i pozwala wzbogacić smak. Sprawdź, jak przygotować ten z pomidorów z puszki!
· Do przygotowania sosu potrzebna będzie oliwa z oliwek, pokrojona cebula, czosnek, świeża mozzarella, pomidory z puszki i szczypta cukru.
· Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę wraz z posiekanym czosnkiem.
· Ścieramy drobno mozzarellę i łączymy z pomidorami z puszki. Wylewamy całość na patelnię.
· Całość mieszamy i dusimy przez około 5-7 minut, kontrolując, aby nic nie przywarło do dna patelni.
Jaka baza do pulpetów?
· Mięso mielone wołowo-wieprzowe – idealnie do tego nadaje się karkówka lub łopatka. Tłuszcz z mięsa wytapia się podczas smażenia, co sprawia, że mięso nie jest suche.
· Mięso mielone z indyka – to chude i delikatne mięso drobiowe, które możemy wykorzystać do przygotowania pulpetów dla dzieci. Sos będzie dodatkowym atutem, gdyż jest nieco suche.
· Fasola – wegańskie i bezglutenowe pulpety na bazie rozgotowanej fasoli świetnie łączą się z panierką z bułki tartej.
Przepis na pulpety
Składniki:
· 1 duże jajko
· łyżeczka soli
· świeżo mielony czarny pieprz
· 1 czerstwa bułka do namoczenia
· 0,5 szklanki mleka
· ¼ szklanki startego sera żółtego
· 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
· 1 ząbek czosnku
· 1 mała cebula
Przygotowanie:
· Namocz czerstwą bułkę w mleku i pozostaw do całkowitego wchłonięcia płynu.
· Roztrzep jajko i dodaj świeżo zmielony pieprz, sól oraz starty ser.
· Dodaj mięso mielone do mieszanki jajecznej . Wymieszaj dokładnie rękoma do całkowitego połączenia masy.
· Dodaj pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz namoczoną bułkę. Nie ugniataj całości zbyt długo.
· Weź kawałek masy i roluj w dłoniach do uzyskania małej kulki. Dobrze wymieszane mięso z pozostałą resztą składników powinno ładnie sklejać się i nie rozpadać.
Sos pomidorowy do pulpetów
Jednym z najważniejszych składników pulpetów jest sos. Nadaje im soczystości i pozwala wzbogacić smak. Sprawdź, jak przygotować ten z pomidorów z puszki!
· Do przygotowania sosu potrzebna będzie oliwa z oliwek, pokrojona cebula, czosnek, świeża mozzarella, pomidory z puszki i szczypta cukru.
· Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę wraz z posiekanym czosnkiem.
· Ścieramy drobno mozzarellę i łączymy z pomidorami z puszki. Wylewamy całość na patelnię.
· Całość mieszamy i dusimy przez około 5-7 minut, kontrolując, aby nic nie przywarło do dna patelni.
Jaka baza do pulpetów?
· Mięso mielone wołowo-wieprzowe – idealnie do tego nadaje się karkówka lub łopatka. Tłuszcz z mięsa wytapia się podczas smażenia, co sprawia, że mięso nie jest suche.
· Mięso mielone z indyka – to chude i delikatne mięso drobiowe, które możemy wykorzystać do przygotowania pulpetów dla dzieci. Sos będzie dodatkowym atutem, gdyż jest nieco suche.
· Fasola – wegańskie i bezglutenowe pulpety na bazie rozgotowanej fasoli świetnie łączą się z panierką z bułki tartej.