Jak zrobić pulpety?

Pulpety przygotowuje się na bazie mielonego mięsa i gęstego sosu, w którym są zapiekane w piekarniku lub gotowane w rondelku.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić pulpety?
fot. Fotolia
Pulpety to doskonała potrawa na bazie mielonego mięsa, którą możemy dowolnie modyfikować. W akompaniamencie gęstego, kremowego sosu są podawane zarówno z makaronem, jak i ziemniakami. Sprawdź, jak je przygotować!

Przepis na pulpety

Składniki:

·         1 duże jajko
·         łyżeczka soli
·         świeżo mielony czarny pieprz
·         1 czerstwa bułka do namoczenia
·         0,5 szklanki mleka
·         ¼ szklanki startego sera żółtego
·         500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
·         1 ząbek czosnku
·         1 mała cebula

Przygotowanie:

·         Namocz czerstwą bułkę w mleku i pozostaw do całkowitego wchłonięcia płynu.

·         Roztrzep jajko i dodaj świeżo zmielony pieprz, sól oraz starty ser.

·         Dodaj mięso mielone do mieszanki jajecznej . Wymieszaj dokładnie rękoma do całkowitego połączenia masy.

·         Dodaj pokrojoną cebulę, posiekany czosnek oraz namoczoną bułkę. Nie ugniataj całości zbyt długo.

·         Weź kawałek masy i roluj w dłoniach do uzyskania małej kulki. Dobrze wymieszane mięso z pozostałą resztą składników powinno ładnie sklejać się i nie rozpadać.

Sos pomidorowy do pulpetów

Jednym z najważniejszych składników pulpetów jest sos. Nadaje im soczystości i pozwala wzbogacić smak. Sprawdź, jak przygotować ten z pomidorów z puszki!

·         Do przygotowania sosu potrzebna będzie oliwa z oliwek, pokrojona cebula, czosnek, świeża mozzarella, pomidory z puszki i szczypta cukru.

·         Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę wraz z posiekanym czosnkiem.

·         Ścieramy drobno mozzarellę i łączymy z pomidorami z puszki. Wylewamy całość na patelnię.

·         Całość mieszamy i dusimy przez około 5-7 minut, kontrolując, aby nic nie przywarło do dna patelni.

Jaka baza do pulpetów?

·         Mięso mielone wołowo-wieprzowe – idealnie do tego nadaje się karkówka lub łopatka. Tłuszcz z mięsa wytapia się podczas smażenia, co sprawia, że mięso nie jest suche.

·         Mięso mielone z indyka – to chude i delikatne mięso drobiowe, które możemy wykorzystać do przygotowania pulpetów dla dzieci. Sos będzie dodatkowym atutem, gdyż jest nieco suche.

·         Fasola – wegańskie i bezglutenowe pulpety na bazie rozgotowanej fasoli świetnie łączą się z panierką z bułki tartej.