Dynia to jedno z sezonowych warzyw, które króluje jesienią. Nic dziwnego – posiada szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest ważnym źródłem witaminy C (posiada jej aż 9 mg w 100 g!), kwasu foliowego, magnezu i fosforu. Dlatego warto ją wykorzystać w kuchni. Do jakich potraw można dodać dynię?
Pomysły na dynię
Dynię można dodawać do szeregu potraw – zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Oto kilka propozycji na to, w jaki sposób wykorzystać te warzywo w kuchni:
a) Zupy
Pomysły na dynię
Dynię można dodawać do szeregu potraw – zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Oto kilka propozycji na to, w jaki sposób wykorzystać te warzywo w kuchni:
a) Zupy
- Krem z dyni – bez wątpienia najpopularniejsze danie z tego warzywa. Powstaje w wyniku wstępnego podsmażenia a następnie ugotowania dyni w bulionie razem z dodatkami a następnie zblendowania całości. Może mieć formę łagodną (z mlekiem kokosowym) lub pikantną (z curry, chilli lub pieprzem cayenne).
- Zupa z dyni – rzadziej spotykana, choć równie smaczna. Jej przygotowanie różni się od tradycyjnego kremu tym, iż w końcowej fazie składników się nie miksuje na jednolitą masę.
- Puree dyniowe – świetna alternatywa dla tego robionego z ziemniaków lub batatów. Robi się je z pieczonej dyni i przypraw.
- Kopytka dyniowe - robi się je z pieczonej dyni, jajek i mąki ziemniaczanej. Podobnie jak te robione tradycyjnie, świetnie smakują z mięsami, rybami i gęstymi sosami.
- Kotlety dyniowe – startą dynię należy wymieszać z dowolną kaszą, jajkiem i przyprawami. Uformowane kotlety można usmażyć lub upiec w piekarniku.
- Ciasta dyniowe – propozycja dla osób będących na diecie. Do surowego ciasta wystarczy dodać puree z dyni, dzięki czemu nie trzeba będzie sięgać po tłuszcz oraz tak dużą ilość mąki.
- Ciasta z kremem – zazwyczaj są to biszkopty przełożone musem z pieczonej dyni lub dżemem dyniowym.
- Ciastka i babeczki dyniowe - przygotowywane są z musu lub syropu dyniowego wymieszanych razem z resztą składników.
- Tarty dyniowe – idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie. Wystarczy na podpieczony spód z kruchego ciasta wyłożyć kawałki pieczonej dyni lub puree.
- Deser z dyni – można go zrobić na bazie puree, orzechów i owoców. Dynię można także wykorzystać do wariacji na temat tiramisu.
- Mus z dyni/puree z dyni – to nic innego jak zmiksowany miąższ upieczonej dyni, zazwyczaj bez dodatków. Świetna baza do wielu potraw, w tym zup, kopytek i ciast.
- Dżem z dyni – delikatny w smaku. Można go zrobić w wersji podstawowej, z samej dyni, lub wykorzystać do niego także inne owoce, np. jabłka lub pomarańcze.
- Dynia marynowana – może być zrobiona w kwaśnej lub słodkiej zalewie. Pierwsza wersja świetnie sprawdzi się do sałatek i przekąsek, druga – jako składnik lub dekoracja deserów, w tym lodów czy sałatek owocowych.
- Sok z dyni – można go zrobić ze świeżej lub pieczonej dyni. Do zrobienia soku potrzebny jest blender lub sokowirówka.
- Kawa dyniowa – banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy zrobić syrop na bazie musu dyniowego, cynamonu i cukru a następnie dodać go do latte.