Papryka pieczona do sałatek albo dipów

Taka papryka jest delikatna, słodka i możemy dodawać ją do różnych da.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Papryka pieczona do sałatek albo dipów
Paprykę należy umyć i osuszyć. Ułożyć, strąki w całości, na blasze albo w naczyniu żaroodpornym. Jeśli pieczemy kilka sztuk to powinny leżeć luźno i nie stykać się.

Blaszkę lub naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. C i pieczemy ok. 30 min.. Papryka będzie miała bąble na skórce a miejscami skórka może się nawet przypalić, ale to nic nie szkodzi. Gorące strąki przekładamy albo do miski i przykrywamy szczelnie folią do żywności, albo do foliowej torebki i zawiązujemy wlot.

Po ok. 10 min. już możemy z papryki zdjąć skórkę. Przekrawamy ją u usuwamy gniazna nasienne, osuszamy. Tak przygotowaną paprykę możemy dodać do dowolnej sałatki, zrobić z nie zupę, dip albo jakąś inną potrawę.

Jeśli naraz upieczemy więcej papryki, możemy ją pokroić w dowolne kawałki, ułożyć w słoiczku i zalać dobrej jakości oliwą. Przechowamy ją w lodówce przez jakiś czas i zużyjemy kiedy będziemy mieli ochotę.