iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Pstrag o zapachu bialego wina.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ryby to moje ulubione danie.

Pstrag o zapachu bialego wina.

Składniki:

Pstrag o zapachu bialego wina.

 

  • 4 srednie sprawione pstragi
  • 1 szklanak bialego wytrawnego wina
  • 1 lyzka jasnego octu winnego
  • 1 cytryna
  • 1-2 jajka
  • tarta bulka
  • garsc posiekanej zieleniny
  • 1-2 lyzki oliwy lub dobrego oleju
  • sol
  • pieprz
  • vegeta
  • 2 lyzki masla
  • tluszcz do smazenia(oliwa,olej)

Sposób przygotowania:

Pstrag o zapachu bialego wina.
Wino ubic z octem,lyzka oliwy,lyzka przyprawy i szczypta soli i pieprzu.Ryby ulozyc w salaterce i zalac przygotowana marynata.Przykryte folia spozywcza wstawic do lodowki na2-3 godz.Nalezy od czasu do czasu obracac ryby aby dobrze nasiakly marynata.Pozniej wyjmujemy ryby z marynaty osuszyc delikatnie.Jajka ubic ze szczypta soli.Trta bulke wymieszac z polowa posiekanej zieleniny.Ryby maczac w jaku i panierowac w tartej bulce z zielenina.Smazyc z obu stron na zloty kolor,a nastepnie przykryc,zmniejszyc ogien o dosmazyc.Cytryne wyszorowac i pokroic w plasterki.Rybe posypac pozostala zielenina,na kazda porcje polozyc kostke zimnego masla i 1-2 plastry cytryny.