Pstrągi z warzywami na szybko

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Warzywa należy pokroić bardzo cienko, ja użyłam obieraczki do ziemniaków - wtedy dodadzą smaku i nie będą surowe.

Pstrągi z warzywami na szybko

Składniki:

Pstrągi z warzywami na szybko

 

  • 4 nieduże pstrągi patroszone - waga ok. 1 kg (po jednym na osobę)
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża pieczara
  • kawałek selera
  • 2-3 gałązki natki
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki pesto (ja dałam sos pesto z Lidla - polecam) albo 2 kostki knorra bazyliowe (wtedy nie solimy)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa (2- 3 łyżki)
  • kilka wiórków masła
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu (ja dałam jogurt)

 

Sposób przygotowania:

Pstrągi z warzywami na szybko
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Pstrągi umyć, natrzeć pesto lub kostką bazyliową knorra, do każdego pstrąga włożyć po 2 cienkie plasterki cytryny, cienkie wiórki czosnku, cebulę i seler pokrojone w cienkie wiórki za pomocą obieraczki do warzyw, łodyżkę i kilka listków natki pietruszki, cienkie plasterki pieczarki. Oprószyć solą i pieprzem. Do każdego pstrąga włożyć 2 wiórki masła. Zmieszać chrzan z jogurtem lub śmietaną. Włożyć pstrągi do żaroodpornego naczynia, polać najpierw oliwą, potem sosem chrzanowym, na wierzch położyć wiórki masła. Piec około 25 minut.