Sposób przygotowania:
Pulpety rybne w sosie słodko-kwaśnym
Warzywa umyć, obrać, opłukać, podzielić na części, zalać małą ilością wrzącej wody, dodać ziele angielskie, sól i ugotować, wywar przecedzić. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać. Filety z ryby opłukać, pokroić w kawałki i wraz z bułką i cebulą zemleć w maszynce. Do masy rybnej dodać bułkę tartą, jaja, margarynę, pieprz i sól i dobrze wyrobić. Z gotowej masy uformować pulpety. Do części gorącego wywaru z warzyw włożyć pulpety i ugotować.Przygotować sos:Z margaryny i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią wywaru i połączyć z resztą wywaru. Do sosu dodać sos słodko-kwaśny łowicz, sól i mieszając zagotować. Gorące pulpety z wywaru polewać sosem na talerzu
kiziolek20