Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pulpety rybne w sosie słodko-kwaśnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pulpeciki z ryby i to jeszcze w sosie słodko-kwaśnym, to dopiero uczta.

Pulpety rybne w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Pulpety rybne w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 1 kg filety rybne,
  • 100 g bułka czerstwa,
  • 50 g bułka tarta,
  • 2 szt jaja,
  • sól

 

  • Sos

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne w sosie słodko-kwaśnym
Warzywa umyć, obrać, opłukać, podzielić na części, zalać małą ilością wrzącej wody, dodać ziele angielskie, sól i ugotować, wywar przecedzić. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać. Filety z ryby opłukać, pokroić w kawałki i wraz z bułką i cebulą zemleć w maszynce. Do masy rybnej dodać bułkę tartą, jaja, margarynę, pieprz i sól i dobrze wyrobić. Z gotowej masy uformować pulpety. Do części gorącego wywaru z warzyw włożyć pulpety i ugotować.Przygotować sos:Z margaryny i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią wywaru i połączyć z resztą wywaru. Do sosu dodać sos słodko-kwaśny łowicz, sól i mieszając zagotować. Gorące pulpety z wywaru polewać sosem na talerzu