Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pulpety w sosie meksykańskim

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo lubię mięso mielone i przygotowuję je na wiele sposobów,a to jeden z nich.Gorąco polecam!

Pulpety w sosie meksykańskim

Składniki:

Pulpety w sosie meksykańskim

 

  • 50dag.mieszanego mięsa mielonego,
  • 6 łyżek ugotowanego na sypko ryżu,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 ziemniaki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka łagodnego chili,
  • 1 łyżka papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1szkl.bulionu wołowego,
  • natka pietruszki,
  • ser żółty do posypania,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie meksykańskim
Mięso i ryż włożyć do miski,dodać jajko 1 drobno posiekaną cebulę,2 przeciśnięte ząbki czosnku,cynamon i rodzynki i dokładnie wyrobić.Z masy formować kuleczki o obsmażyć je na rozgrzanym oleju.Do miksera włożyć pomidory,pozostałą cebulę i czosnek,wlać ocet oraz bulion,dodać wszystkie przyprawy i zmiksować.Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki,wymieszać.Ziemniaki obrać pokroić w plastry i usmażyć na oleju do miękkości,następnie dodać pulpety oraz sos i wszystko razem gotować ok.10min.przed podaniem posypać startym żółtym serem.