reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Pyzy drożdżowe w sosie myśliwskim

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Do przepisu od razu dodałam wędlinę, choć u mnie dzisiaj postnie- bez.Z dowolna wędzoną kiełbasą jest lepszy

Pyzy drożdżowe w sosie myśliwskim

Składniki:

Pyzy drożdżowe w sosie myśliwskim

 

  • Kluski:

 

 

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki cukru

 

 

 

 

 

  • sos myśliwski

 

 

 

 

  • 1 cebula

 

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

 

  • 1 łyżka musztardy

 

 

 

 

 

 

  • płaska łyżeczka suszonego czosnku

 

  • 1 pałka kiełbasy wędzonej

 

  • sól, pieprz do smaku

 

  • 2 łyżki śmietanki 18%

Sposób przygotowania:

Pyzy drożdżowe w sosie myśliwskim
Drożdże rozcieramy z cukrem dodajemy łyżkę mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy rozczyn na około 15-20 minut. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy jajko, szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie błyszczące i odchodzić od ręki. rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm i wąską szklaneczką, literatką wycinamy małe kluseczki. Gotujemy na parze przez 5 minut. Sos:Kroimy- cebule w kosteczkę, grzyby w paseczki, wędlinę w pół talarki, a jabłko jak kto woli- można zetrzeć na tarce lub pokroić drobno w kosteczkę. Na 2-3 łyżkach oleju przesmażamy cebulkę z wędliną, dodajemy grzyby i smażymy do odparowania wody. Gdy podsmażymy już grzyby wlewamy około 3/4 litra wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz - całość dusimy przez 10 minut. Dodajemy jabłko, czosnek suszony, musztardę i śmietankę- zagotowujemy i ew jeszcze doprawiamy.