Sposób przygotowania:
Quiche warzywno-pieczarkowyETAP 1:
Z posiekanego masła, przesianej mąki, soli i żółtka zagniatamy ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez 15 min., po czym rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w 180 st. C przez 30 minut.
ETAP 2:
Szpinak myjemy i osuszamy.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Umytą paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Dodajemy paprykę i szpinak, smażymy. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
ETAP 3:
Farsz z warzyw i pieczarek wykładamy na kruche ciasto.
ETAP 4:
Przygotowujemy sos. Jajka roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną i startym serem żółtym. Sos doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki. Sos wylewamy na farsz.
Tartę pieczemy w 180 st. C przez 25 minut.
Upieczoną tartę dekorujemy pomidorkami (ja zrobiłam też "oczy" z pieprzu).