Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Quiche warzywno-pieczarkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Quiche to danie kojarzące mi się ze wspólnym gotowaniem z przyjaciółkami przy lampce wina. A jeżeli jeszcze danie się do nas uśmiecha to już na pewno musi poprawić humor.

Quiche warzywno-pieczarkowy

Składniki:

Quiche warzywno-pieczarkowy

Na ciasto:

Farsz:

Na sos:

Dekoracja:

  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 ziarna pieprzu

Sposób przygotowania:

Quiche warzywno-pieczarkowy

ETAP 1:

Quiche warzywno-pieczarkowy
Przygotowujemy kruche ciasto, które pieczemy w piekarniku przez 30 minut

Z posiekanego masła, przesianej mąki, soli i żółtka zagniatamy ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez 15 min., po czym rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w 180 st. C przez 30 minut.

ETAP 2:

Quiche warzywno-pieczarkowy
Przygotowujemy farsz ze szpinaku, papryki, cebuli i pieczarek

Szpinak myjemy i osuszamy.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Umytą paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Dodajemy paprykę i szpinak, smażymy. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

ETAP 3:

Quiche warzywno-pieczarkowy
Farsz z warzyw i pieczarek wykładamy na kruche ciasto

Farsz z warzyw i pieczarek wykładamy na kruche ciasto.

ETAP 4:

Quiche warzywno-pieczarkowy
Sos ze śmietany, jaj i sera wylewamy na tartę

Przygotowujemy sos. Jajka roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną i startym serem żółtym. Sos doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki. Sos wylewamy na farsz.
Tartę pieczemy w 180 st. C przez 25 minut.
Upieczoną tartę dekorujemy pomidorkami (ja zrobiłam też "oczy" z pieprzu).