Sposób przygotowania:
Ravioli łososiowe
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, wbić jajka, posolić, zagnieść. Gdy ciasto jest zbyt twarde dodać dodać wodę. Ciasto owinąć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 min.
Rybę świeżą i wędzoną rozdrobnić, dodać żółtka, śmietanę, zmielić, dodać pokrojony koperek, posolić, popieprzyć, wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, obie części rozwałkować, kółkiem do krojenia makaronu wykrawać paski szerokości ok. 3 cm. Na jeden pasek łyżeczką nakładać farsz w odstępach co 3 cm. Przykryć drugim paskiem ciasta, wykrawać kwadratowe ravioli z nadzieniem w środku. Zlepić brzegi. Można też wykrawać kółka i formować pierożki w kształcie półksiężyca.
Wrzucać partiami do osolonej wody, kiedy ravioli wypłyną po 3-4 minutach odcedzić łyżką cedzakową.
Sos przyrządzić z soku wyciśniętego z 2 cytryn, oliwy, pokrojonego koperku, soli i pieprzu. Całość wstrząsnąć w dobrze zamkniętym słoiczku aż składniki połączą się w emulsję. Podgrzać ravioli w powstałym sosie. Przybrać gałązkami koperku.
Rybę świeżą i wędzoną rozdrobnić, dodać żółtka, śmietanę, zmielić, dodać pokrojony koperek, posolić, popieprzyć, wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, obie części rozwałkować, kółkiem do krojenia makaronu wykrawać paski szerokości ok. 3 cm. Na jeden pasek łyżeczką nakładać farsz w odstępach co 3 cm. Przykryć drugim paskiem ciasta, wykrawać kwadratowe ravioli z nadzieniem w środku. Zlepić brzegi. Można też wykrawać kółka i formować pierożki w kształcie półksiężyca.
Wrzucać partiami do osolonej wody, kiedy ravioli wypłyną po 3-4 minutach odcedzić łyżką cedzakową.
Sos przyrządzić z soku wyciśniętego z 2 cytryn, oliwy, pokrojonego koperku, soli i pieprzu. Całość wstrząsnąć w dobrze zamkniętym słoiczku aż składniki połączą się w emulsję. Podgrzać ravioli w powstałym sosie. Przybrać gałązkami koperku.