SUPERPRZEPIS

Ravioli z szpinakiem i grana padano

  • 11
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Ravioli z szpinakiem i grana padano Więcej zdjęć (5)

Ravioli z szpinakowo serowym nadzieniem.Polane przyrumienioną cebulką z dodatkiem sera.

Składniki:

Ravioli z szpinakiem i grana padano

 

 

Sposób przygotowania:

Ravioli z szpinakiem i grana padano
Ciasto:



Na stolnicę wysypać mąkę zrobić kopczyk i wbić jajko. Wymieszać za pomocą noża następnie dolewać ciepłą wodę i zagniatać. Zagniecione gładkie ciasto przykryć miseczką i odłożyć na około pół godziny. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta. Równo przyciąć boki. Na cieście rozłożyć farsz w rzędach co 5 cm. Pędzelkiem posmarować ciasto zimna wodą pomijając okolice farszu. Nakryć drugim ciastem i docisnąć wokół farszu. Wykroić kwadratowe pierożki i dolepić na końcach boki widelcem. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 min od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy polane zrumienioną na maśle cebulką z serem i posypane pokrojoną bazylią oraz wiórkami sera.



Farsz:



Szpinak podsmażyć do odparowania wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odłożyć do wystudzenia. Do zimnego farszu dodać starty na grubych oczkach ser grana padano, bułkę tartą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelni zrumienić na maśle drobno pokrojoną cebulkę i a na koniec dodać łyżkę sera i wymieszać.
Ravioli z szpinakiem i grana padano
po zagnieceniu ciasto odkładamy pod miseczkę
Ravioli z szpinakiem i grana padano
do zimnego szpinaku dodać bułke tartą ser i doprawić
Ravioli z szpinakiem i grana padano
ciasto rozwałkować i nałożyć farsz szpinakowy
Ravioli z szpinakiem i grana padano
wyciąć kwadraty i na brzegach docisnąć widelcem