gołąbek

gołąbek

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Rejbak ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rejbak ziemniaczany z dodatkiem szpinaku to doskonały dodatek do dania głównego. Wybornie smakuje z dowolnym gulaszem. Podawać go można również jako danie samodzielne z dodatkiem gęstej śmietany.

Rejbak ziemniaczany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rejbak ziemniaczany

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rejbak ziemniaczany
1. Ziemniaki ucieramy na drobnej tarce, odcedzamy. 2. Podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę, następnie drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek. 3. Na oliwce podsmażamy również szpinak. 4. Miksujemy jajka, dodajemy stopione masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. 5. Dodajemy pozostałe składniki: boczek z cebulką i czosnkiem oraz szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 6. Wykładamy przygotowaną masę na wysmarowaną tłuszczem formę . 7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę.
Rejbak ziemniaczany
Podsmażony szpinak w towarzystwie cebuli, czosnku i boczku drobno pokrojonego
Rejbak ziemniaczany
Masa jajeczna z przesiewaną mąką
Rejbak ziemniaczany
Wymieszane ciasto ziemniaczano- szpinakowe