Sposób przygotowania:
Risotto z bobem
Bób zalać wrzątkiem, gotować 25 min, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i obrać. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki i oczyścić z pestek. Ryż opłukać i osączyć. Bulion wymieszać z sokiem pomidorowym. Boczek zeszklić na oleju, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać ryż, zalać wrzącym bulionem z sokiem. Gotować do chwili, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Następnie włożyć bób, pomidory i zioła. Przyprawić pieprzem i solą, wymieszać. Gotować jeszcze około 10 min. Potrawę posypać natką pietruszki i paskami sera. Podawać z zieloną sałatą.