Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Risotto z bobem

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bób zalać wrzątkiem, gotować 25 min, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i obrać.

Risotto z bobem

Składniki:

Risotto z bobem

 

 

 

 

  • 10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski

 

  • cebula

 

 

 

  • szklanka bulionu z kostki

 

  • szklanka soku pomidorowego

 

  • 3 łyżki oleju

 

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • po łyżce posiekanych ziół lub po łyżeczce suszonych: cząber, tymianek

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z bobem
Bób zalać wrzątkiem, gotować 25 min, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i obrać. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki i oczyścić z pestek. Ryż opłukać i osączyć. Bulion wymieszać z sokiem pomidorowym. Boczek zeszklić na oleju, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać ryż, zalać wrzącym bulionem z sokiem. Gotować do chwili, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Następnie włożyć bób, pomidory i zioła. Przyprawić pieprzem i solą, wymieszać. Gotować jeszcze około 10 min. Potrawę posypać natką pietruszki i paskami sera. Podawać z zieloną sałatą.