bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Risotto z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja wersja risotta - kremowa i delikatna

Risotto z kurczakiem

Składniki:

Risotto z kurczakiem

 

  • 1 pierś kurczaka pokrojona w kostke
  • 200 g ryzu arborio
  • 2 szalotki
  • chlust (moze 2) bialego wina wytrawnego
  • 1/2 l bulionu
  • pieprz swiezo zmielony
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta szafranu
  • zielona część dymki
  • parmezan starty drobno

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem
Na rozgrane masło i oliwe dałam kurczaka, po chwili szalotki pokorojone i razme sie smażyło, potem do tego dodałam ryz, wymieszalam wszystko, chwile sie razem smażyło, podlałam winem, poczekałam az odparuje, podlałam bulionem tak by tylko przykrył ryż, posypałam pieprzem, dodałam pokrojony ząbek czosnku oraz szafran, przykryłam. Co jakis czas dolewałam bulionu tyle aby ryz zmiekł. Pod koniec wrzuciłam zielona cześc dymki drobno pokrojona, posypałam jeszcze raz swiezo zmielonym pieprzem, dodałam troche masła, a na talerzu posypałam parmezanem (mała torebka kupna gotowego startego sera). Wszystko byłoby ok gdyby nie... smak szafranu. Pierwszy raz go uzyłam nie znałam do tej pory jego smaku, kupilam dzis na probe zeby zobaczyc jak smakuje ta najdrozdza przyprawa swiata, ale nie podszedl nam jego smak, nastepnym razem bedzie bez za to z kurkumą która nada ten sam złoty kolor. Samo risotto jest kremowe, delikatne i smaczne. Bedzie wiecej wersji