Sposób przygotowania:
Risotto z mięsem
Mięso opłukać, osuszyć, drobno pokroić. Posypać solą oraz pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać mocno oliwę, wsypać zioła, zeszklić na tłuszczu drobno pokrojoną cebulę. Dodać przepołowiony ząbek czosnku, smażyć przez chwilę. Wyjąć z garnka, zanim sie zrumieni. Włożyć mięso, wymieszać z cebulą, smażyć na złoty kolor, uważając, żeby się nie przypaliło. Wrzucić do rondla groszek, drobno pokrojoną marchewkę, seler i paprykę. Na końcu pomidory bez skórki. Smażyć jeszcze chwilę, mieszając. Wsypać ryż, poddusić w sosie. Dodać szafran, rozgnieciony drugi ząbek czosnku, zalać całość bulionem. Przyprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do całkowitego wchłonięcia płynu.