gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem to świetna propozycja na obiad. Może również być dodatkiem do dania mięsnego.

Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem

Składniki:

Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem

 

  • 2 szklanki ryżu do risotto,
  • 1 litr – 1,2 litra wody lub bulionu ( warzywny lub mięsny),
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • 5 szparagów,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 kulki mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • około pół szklanki sera najlepiej parmezanu,
  • 1 łyżka masła,
  • olejdo smażenia.

Sposób przygotowania:

Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem
Cukinię obieramy, ze szparagów pozbywamy się twardych części.

Warzywa kroimy w kostkę.

Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy. Wrzucamy warzywa oraz mrożony szpinak, chwilę podsmażamy.

Dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę i ryż. Smażymy aż ryż się zeszkli.

Następnie wlewamy stopniowo łyżką wazową sok oraz bulion(gdy ryż wchłonie płyn wlewamy następny).

N koniec dodajemy przyprawy, masło i ser.

Dokładnie wszystko mieszamy.

Podajemy jako danie gównie lub jako dodatek do dania mięsnego.

Smacznego