Sposób przygotowania:
Rogale drożdżowe z sezamem
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć. Następnie dodać mąkę i ciepłe mleko, rozmieszać. Masa powinna mieć gęstość śmietany, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, wanilię, szczyptę soli. Ciasto zarobić ciepłym mlekiem. Tłuszcz podgrzać, dodać do ciasta, wyrobić ciasto ręką, ciasto powinno być gładkie, jednolite i odstawać od ręki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odcinać po 100 g ciasta i każdy kawałek ciasta ukulać w kulę. Następnie kulę rozwałkować bardzo cienko podłużnie. Brzeg ciasta lekko zawinąć, drugi brzeg podtrzymując ręką, zwijać w rulon i przez zagięcie końców ciasta uformować rogale. Rogale układać na wysmarowanej tłuszczem formie. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować rogale i posypać sezamem, odstawić do wyrośnięcia. Piec 20 minut w 200 stop.