Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1429]

Rogale drożdżowe z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne rogaliki z sezamem do kawki

Rogale drożdżowe z sezamem

Składniki:

Rogale drożdżowe z sezamem

 

  • ROZCZYN:
  • drożdży - 4 dag
  • ciepłe mleko
  • mąka - 4 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • CIASTO:
  • żółtka jaj - 2 szt
  • cukier - 10 dag
  • mąka -50 dag
  • sól
  • tłuszcz - 10 dag
  • mleko ok. 0,5 l
  • wanilia
  • jajko do smarowania rogali - 1 szt
  • tłuszcz do formy
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Rogale drożdżowe z sezamem
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć. Następnie dodać mąkę i ciepłe mleko, rozmieszać. Masa powinna mieć gęstość śmietany, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, wanilię, szczyptę soli. Ciasto zarobić ciepłym mlekiem. Tłuszcz podgrzać, dodać do ciasta, wyrobić ciasto ręką, ciasto powinno być gładkie, jednolite i odstawać od ręki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odcinać po 100 g ciasta i każdy kawałek ciasta ukulać w kulę. Następnie kulę rozwałkować bardzo cienko podłużnie. Brzeg ciasta lekko zawinąć, drugi brzeg podtrzymując ręką, zwijać w rulon i przez zagięcie końców ciasta uformować rogale. Rogale układać na wysmarowanej tłuszczem formie. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować rogale i posypać sezamem, odstawić do wyrośnięcia. Piec 20 minut w 200 stop.