misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Rogaliki drożdżowe z masą kakaową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Maleńkie drożdżowe rogaliki z pyszną masą kakaową na każdą okazję w domu i podczas podróży.

Rogaliki drożdżowe z masą kakaową

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z masą kakaową

 

  • CIASTO:
  • Ok. 600 g mąki
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 małe jajko
  • 2 żółtka
  • 120 g bardzo miękkiego masła (margaryny)

 

  • MASA KAKAOWA:
  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • 100g masła (stopionego i wystudzonego)
  • 4 łyżki kopiaste mąki
  • 3 łyżki kopiaste kakao

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z masą kakaową

CIASTO:

Do miski wsypać przesiane  ½ kg mąki, dodać cukier, cukier waniliowy i sól; wymieszać. Mleko lekko podgrzać, dodać jajko i żółtka oraz drożdże; wymieszać mątewką. Do płynu dodać miękkie masło (margarynę) i ponownie wymieszać. Gdy nie mamy bardzo miękkiego masła można je stopić i chłodne wymieszać z płynem. Płyn wlewamy do mąki mieszając łyżką aż cała mąka zostanie wchłonięta, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę stopniowo aby uzyskać dość gęste ciasto, można chwilę wyrabiać ręką (ciasto na tym etapie nie powinno się w ogóle kleić do rąk, jest dość tłuste). Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia, gdy ciasto wyrośnie przegnieść je i ponownie zostawić do wyrośnięcia.



MASA:


Białka ubić z cukrem na sztywną lśniącą pianę, wlewać masło wystudzone i dalej ubijać. Wsypać kakao z mąką i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Masę włożyć do lodówki.



Ciasto podzielić na części, jedną część zagnieść i rozwałkować w koło i pociąć promieniście w trójkąty na 16 części, każdą część posmarować masą kakaową, zwijać rogaliki zaczynając od dłuższego brzegu. Piec na  papierze na złoty kolor po wyrośnięciu rogalików w temperaturze ok. 180 stopni.


Rogaliki można posypać cukrem pudrem przed podaniem.


SMACZNEGO!