Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z masą kakaowąCIASTO:
Do miski wsypać przesiane ½ kg mąki, dodać cukier, cukier waniliowy i sól; wymieszać. Mleko lekko podgrzać, dodać jajko i żółtka oraz drożdże; wymieszać mątewką. Do płynu dodać miękkie masło (margarynę) i ponownie wymieszać. Gdy nie mamy bardzo miękkiego masła można je stopić i chłodne wymieszać z płynem. Płyn wlewamy do mąki mieszając łyżką aż cała mąka zostanie wchłonięta, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę stopniowo aby uzyskać dość gęste ciasto, można chwilę wyrabiać ręką (ciasto na tym etapie nie powinno się w ogóle kleić do rąk, jest dość tłuste). Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia, gdy ciasto wyrośnie przegnieść je i ponownie zostawić do wyrośnięcia.
MASA:
Białka ubić z cukrem na sztywną lśniącą pianę, wlewać masło wystudzone i dalej ubijać. Wsypać kakao z mąką i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Masę włożyć do lodówki.
Ciasto podzielić na części, jedną część zagnieść i rozwałkować w koło i pociąć promieniście w trójkąty na 16 części, każdą część posmarować masą kakaową, zwijać rogaliki zaczynając od dłuższego brzegu. Piec na papierze na złoty kolor po wyrośnięciu rogalików w temperaturze ok. 180 stopni.
Rogaliki można posypać cukrem pudrem przed podaniem.
SMACZNEGO!