jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rogaliki z masą marcepanową na św. Marcina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rogaliki z ciasta półfrancuskiego nadziewane masą marcepanową i rodzynkami możemy upiec tradycyjnie na św Marcina lub po prostu bez okazji, gdy ma się ochotę na coś pysznego.

Rogaliki z masą marcepanową na św. Marcina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z masą marcepanową na św. Marcina

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z masą marcepanową na św. Marcina
Masło do smarowania ciasta zostawiamy w cieple, by było miękkie i łatwe do smarowania. Posiekane migdały prażymy na gorącej suchej patelni. Przygotowujemy nadzienie. Do rondelka wkładamy masło, kremówkę i masę marcepanową. Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rum, pokruszoną czekoladę i topimy wszystko mieszjąc tak by powstała jednolita masa. Studzimy ją po czym dodajemy kilka łyżek pokruszonych drobno herbatników. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 10 minutach. Do sporego kubka odlewamy szklankę mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i cukru. Mieszamy przygotowując w ten sposób rozczyn - odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubijamy mikserem (lub ręcznie) z dodatkiem cukru brązowego i soli. Dodajemy wzburzony rozczyn, letnie mleko i mąkę a na końcu stopione po czym ostudzone masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (przy pomocy robota - 5 minut, ręcznie dłużej). Odstawiamy do wyrośniecia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy masłem i składamy na trzy części. Rozwałkowujemy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Czynność powtarzamy do wyczerpania masła. Odstawiamy znowu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w koło , kroimy na 8 części. Powstaną trójkąty na które nakładamy masę migdałową i rodzynki. Zwijamy trójkąty w rogale, smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawiamy do pieczenia na około 20 min. w 190 st. C (z termoobiegiem). Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy (ucieramy) lukier. Lukrujemy przestudzone rogale po czym posypujemy je prażonymi migdałami.
Rogaliki z masą marcepanową na św. Marcina
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części.
Rogaliki z masą marcepanową na św. Marcina
Powstaną trójkąty na które nakładamy masę migdałową i rodzynki.
Rogaliki z masą marcepanową na św. Marcina
Zwijamy trójkąty w rogale, smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Rogaliki z masą marcepanową na św. Marcina
Wstawiamy do pieczenia na około 20 min. w 190 st. C (z termoobiegiem).