Sposób przygotowania:
Rolada boczkowa z indykiem
Osuszony boczek pozbawiony skóry solimy, pieprzymy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni na oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę. Pierś indyczą mielimy, dodajemy do niej przesmażoną cebulkę, musztardy, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Całość wyrabiamy dłonią i przekładamy na przygotowany płat boczku. Zawijamy, tworząc zwartą roladę- zawiązujemy dokładnie i ściśle dratwą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 2-2,5 godziny - temp. 200 stopni, na początku bez przykrycia. Kiedy rolada się zrumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia lub przykrywką. Roladę pozbawiamy dratwy dopiero na drugo dzień, kiedy dobrze wystygnie. Dzięki temu nie rozpadnie się.