Sposób przygotowania:
Rolada rybna :
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na maśle. Filety rybne i odciśniętą bułkę zmielić . Dodać jajka i kaszę mannę . Doprawić solą , pieprzem, gałką muszkatołowa, sokiem z cytryny do smaku . Wyrobić. Lnianą ściereczkę posmarować masłem .Wyłożyć masę rybną .Uformować wałek . szczelnie zawinąć w ściereczkę . Zawiązać końce nitką. W szerokim garnku zagotować wodę z kostkami bulionowymi , zielem angielskim , liściem laurowym i pieprzem . Do wrzącego włożyć roladę i gotować 1 godzinę na małym gazie .Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia. Odwinąć i pokroić w plastry. Jeśli ma być daniem obiadowym podgrzewać w sosie ,Można też zrobić w galarecie ., zalewie octowej , z majonezem .
jovi
tokijka