Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada wieprzowa z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Roladę można zrobić z samymi suszonymi grzybami.

Rolada wieprzowa z grzybami

Składniki:

Rolada wieprzowa z grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa z grzybami
Mięso przekroić tak aby powstał duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać solą i pieprzem, odłożyć na 1 godzinę. Grzyby suszone zalać wrzątkiem na pół godziny. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną cebulkę, wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Do pieczarek dodać posiekane suszone grzyby, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na przygotowane mięso wyłożyć grzyby. Na grzybach ułożyć plastry wędzonego boczku i zwinąć w rulon, mocno zawiązać kuchenną nitką. Roladę ułożyć w brytfannie, posypać kminkiem i włożyć do piekarnika. Piec w temp 200 st. około 20 minut. Następnie obniżyć temp do 180 stopni i piec jeszcze około 1 godziny.