Sposób przygotowania:
Rolada z dorsza w galarecie
Mięso ryby dokładnie obrać ze skóry i ości zemleć razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką.Do masy dodać jaja, drobno posiekaną cebulę przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Czystą ściereczkę sparzyć wrzątkiem wystudzić.ułożyć na niej wałek z masy rybnej. zawinąć i oba końce związać sznurkiem.Roladę włożyć do wrzącego mocnego wywaru z włoszczyzny i przypraw.Gotować na małym ogniu przez 45 minut.Wywar powinien tylko 'mrugać", ostudzić w wywarze.Zimną roladę wyjąć z płótna pokroić na plastry o grubości 1-1 1/2cm.Ułożyć na półmisku opierając jeden o drugi. Przystroić plastrami ugotowanej marchewki i listeczkami pietruszki.Wywar wygotować do objętości 1/2 l dokładnie przecedzić przyprawić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowymi ewentualnie zabarwić karmelem lub esencją.Żelatynę ( po 2 łyżeczki na każde 1/4 l) namoczyć w małej ilości zimnej wody. Po 15 minutach gdy napęcznieje rozpuścić we wrzącym wywarze.Przestudzić a gdy stanie się kleista i zacznie lekko gęstnieć zalać nią roladę. Zestawić do chłodu i zupełnego zestalenia.Podawać z chrzanem, zimnymi sosami sałatą lub surówkami. Smacznego.