luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Roladka boczkowa z sosem sojowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne danie na wyszukany obiad z nutką kuchni wschodu.

Roladka boczkowa z sosem sojowym

Składniki:

Roladka boczkowa z sosem sojowym

 

  • Plastry białego boczku ok 200 gr
  • plaster schabu 100 gr
  • kapusta pekińska 100 gr
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka ziarna sezamu
  • sos sojowy 2 łyżki
  • sos imbirowy z soją 1 łyżka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • pieprz
  • 1 plastry żółtego sera
  • tłuszcz do smażenia

 

  • dodatek do obiadu
  • 1 saszetka ryżu
  • 1 puszka groszku
  • 6-7 oliwek
  • 100 ml bulionu
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Roladka boczkowa z sosem sojowym
Plastry boczku lekko rozklepać i posmarować sosem sojowym i imbirowym z soją. Schab pokroić drobno, kapustę pokroić w kostkę , cebulę drobno posiekać.. przysmażyć wszystko razem na łyżce oleju, dodać sos sojowy cynamon i imbir, doprawić pieprzem.. dodać sezam i wszystko przysmażyć aż do wyparowania nadmiaru płynu.. Na boczku ułożyć żółty ser, i wyłożyć nadzienie.. przy pomocy foli aluminiowej zrolować i zawinąć w folię .. (matową stroną na zewnątrz) Piec w temp 220 st ok 1 godzinę. Ugotować ryż na półmiękko wysypać z woreczka do garnka, dodać groszek i pokrojone w plasterki oliwki, Podlać bulionem i doprawić do smaku solą, dodać trochę koperku i szczypiorku.. Postawić na ogniu i mieszając ogrzewać ok 5 - 7 min. Danie podawać z surówką z kapusty pekińskiej i cebuli oraz pomidorem posypanym szczypiorkiem.