Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Roladki ze schabu ze śliwkami i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia, nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu.

Roladki ze schabu ze śliwkami i grzybami

Składniki:

Roladki ze schabu ze śliwkami i grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki ze schabu ze śliwkami i grzybami
Grzyby suszone zalać ciepłą wodą ( ok. pół szklanki ). Kotlety schabowe przykryć folią spożywczą i ostrożnie rozklepać tłuczkiem do mięsa na cienkie płaty. Każdy kotlet posolić i popieprzyć. Odstawić na 15 minut. Odcedzić grzyby. Układać każdym kotlecie 2-3 małe kawałki grzybka suszonego ( resztę grzybów drobno pokroić i zostawić ) i 2 śliwki suszone. Zwinąć roladki. Obwiązać nitkami lub spiąć wykałaczkami. Oprószyć mieloną papryką i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz (3 łyżki oleju z 1 łyżka masła ) . Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody i zagotować ją. Przelać do garnka razem z woda od moczenia grzybów. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć pozostałe usiekane grzyby , liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, jałowiec , rozmaryn . Wlać 1 łyżkę maggi . Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę . Usunąć z roladek nici ( lub wykałaczki ). Przygotować rumianą zasmażkę z pozostałej mąki i masła. Rozprowadzić sosem. Przelać do garnka i zagotować. Doprawić do smaku . Usunąć rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i w miarę możliwości ziarna pieprzu. Włożyć zrazy i podgrzać na małym gazie. * Podaję z kaszą , kopytkami, kluskami śląskimi lub kluchami na parze i surówką ( ja preferuję buraczki ).