Sposób przygotowania:
Rolady po krajowemu
Ziemniaki ugotować i wymieszać z posiekanym koperkiem. Schab rozbić jak na kotlety schabowe,przyprawić pieprzem i solą. Rozbity schab posmarować wcześniej zrobionym masłem czosnkowym(masło,czosnek,zioła prowansalskie,szczypta soli), na to ułożyć plastry polędwicy,na plastry tarty żółty ser. Rolady zawijać jak gołąbki, zabezpieczając wykałaczką przed rozwinięciem. Podsmażyć na maśle i oleju z każdej strony po czym nakryć pokrywką i na małym ogniu dusić aby mięso stało się miękkie.Sos:do garnka z rozgrzaną odrobiną masła wrzucić posiekaną cebulę a następnie pieczarki(najlepiej wybrać jak najmniejsze i przekroić je tylko na pół), kiedy pieczarki puszczą wodę dodać suszone grzyby i pieprz zielony(uwaga łatwo przesadzić z pieprzem,najlepiej dać około 15 ziarenek). Gdy grzyby będą już miękkie dodajemy śmietanę po czym doprawiamy całość według własnego uznania pieprzem czarnym grubo mielonym, ziołowym i solą.(sos powinien być pieprzowy jednak pamiętajmy że pieprz zielony konserwowy też daje nutkę pikanterii, można też dodać kostkę rosołową. Czasem zdarza się ze podczas gotowania trzeba dolewać wody). Wszystko podajemy jak na zdjęciu:)
Mikrula
luna19
tuptusp
Jeśli tak bardzo zależy Tobie na proporcjach , podaj na ile osób a dopiszę :)
esterka22
tuptusp
Nigdy nie byłem dobry z polaka :P co innego z matmy:)
tuptusp