Sposób przygotowania:
rurki z mięsem
Makaron gotujemy jak zazwyczaj al- dente, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Wieprzowinę kroimy w średnią kostkę. Wątróbkę dzielimy na mniejsze kawałki. Całe mięso panierujemy w mące i i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Rozmaryn siekamy, podobnie jak obraną cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy oliwe i wrzucamy do niej cebulę, czosnek i łyżkę rozmarynu. Gdy cebula i reszta składników się zeszkli dodajemy do nich wcześniej podsmażone mięso. Całość podlewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok 40 min(do momentu aż mięso zmięknie). Gdy duszone składniki przestygną za pomocą maszynki mielimy je dwa razy. Masło topimy dodajemy do zmielonego farszu to samo robimy z jajkiem. Siekamy bazylie i również dodajemy do farszu. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wcześniej ugotowany makaron. Następnie układamy gotowe rurki w natłuszczonej blaszce posypujemy startym parmezanem i zalewamy beszamelem. Tak przygotowane danie pieczemy ok 30 min w tem 180C