Sposób przygotowania:
Ryba w galarecie 5
Włoszczyznę gotujemy, odcedzamy, następnie bardzo drobno kroimy. Cebulę siekamy, podsmażamy, dodajemy pokrojoną bardzo drobno rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 20 minut. Do ryby dodajemy włoszczyznę, cebulę, śmietanę, bułkę tartą, posiekaną zieleninę, pozostałe masło, żółtka. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy. Masę mieszamy z ubitą z białek pianą, Masę zwijamy w grubą folię aluminiową formując wałek. Następnie wkładamy go do garnka z wrząca wodą i gotujemy około 30 minut. Studzimy i kroimy w plastry. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody, mieszamy z bulionem i winem, przelewamy na półmisek i studzimy. Na półmisku, na galarecie układamy plastry rolady rybnej dekorujemy groszkiem zielonym, zieleniną.