goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ryba w galarecie 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

U mnie w domu taka galaretka rybna jest zawsze na święta

Ryba w galarecie 5

Składniki:

Ryba w galarecie 5

 

  • dorsz 1/2 kg
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • cebula1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • jaja 5 sztuk
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • przyprawa do ryb
  • masło 1/2 kostka
  • bułka tarta 1 1/2 szklanka
  • śmietana kremowa 1/2 szklanka
  • bulion warzywny 2 szklanki
  • białe wytrawne wino 1/2 szklanka
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • groszek zielony 1/2 szklanka
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba w galarecie 5
Włoszczyznę gotujemy, odcedzamy, następnie bardzo drobno kroimy. Cebulę siekamy, podsmażamy, dodajemy pokrojoną bardzo drobno rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 20 minut. Do ryby dodajemy włoszczyznę, cebulę, śmietanę, bułkę tartą, posiekaną zieleninę, pozostałe masło, żółtka. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy. Masę mieszamy z ubitą z białek pianą, Masę zwijamy w grubą folię aluminiową formując wałek. Następnie wkładamy go do garnka z wrząca wodą i gotujemy około 30 minut. Studzimy i kroimy w plastry. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody, mieszamy z bulionem i winem, przelewamy na półmisek i studzimy. Na półmisku, na galarecie układamy plastry rolady rybnej dekorujemy groszkiem zielonym, zieleniną.