cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ryba na słodko i na kwaśno

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

 

 

  • Sos:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 1-2 łyżki koniaku lub brandy,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1-2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka imbiru.

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie słodko-kwaśnym
Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć, pokroić na kawałeczki, nasolić. Olej roślinny rozgrzać na patelni. Jajka ubić. Kawałki ryby zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie w mące kukurydzianej (ewentualnie może być pszenna).  Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron około 4-5 minut, dodać przygotowanym sos słodko-kwaśny, dusić razem około 2-3 minut.

Przygotowanie sosu: rozgrzać olej roślinny, obsmażyć na oleju bułkę tartą wymieszaną z imbirem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, koncentratem pomidorowy, octem winnym, koniakiem lub brandy, dokładnie wymieszać do uzyskania jednorodnej masy (w razie potrzeby można dodać odrobinę wody). Masę dodać do bułki tartej, gotować około 5 minut na małym ogniu.