Sposób przygotowania:
Ryba w sosie słodko-kwaśnym
Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć, pokroić na kawałeczki, nasolić. Olej roślinny rozgrzać na patelni. Jajka ubić. Kawałki ryby zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie w mące kukurydzianej (ewentualnie może być pszenna). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron około 4-5 minut, dodać przygotowanym sos słodko-kwaśny, dusić razem około 2-3 minut.
Przygotowanie sosu: rozgrzać olej roślinny, obsmażyć na oleju bułkę tartą wymieszaną z imbirem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, koncentratem pomidorowy, octem winnym, koniakiem lub brandy, dokładnie wymieszać do uzyskania jednorodnej masy (w razie potrzeby można dodać odrobinę wody). Masę dodać do bułki tartej, gotować około 5 minut na małym ogniu.
Przygotowanie sosu: rozgrzać olej roślinny, obsmażyć na oleju bułkę tartą wymieszaną z imbirem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, koncentratem pomidorowy, octem winnym, koniakiem lub brandy, dokładnie wymieszać do uzyskania jednorodnej masy (w razie potrzeby można dodać odrobinę wody). Masę dodać do bułki tartej, gotować około 5 minut na małym ogniu.