Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Rybne curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smakowity sposób na zaserwowanie ryby.

Rybne curry Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rybne curry

 

  • 300-400 g filetów z dorsza
  • 1 duża cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • laska cynamonu
  • 2 cm startego na tarce świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • kilka kropel ostrego sosu chili
  • 3 wyfiletowane pomidory
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Rybne curry
Podgrzewamy olej, dodajemy korę cynamonu. Po chwili dodajemy posiekaną cebulkę. Czosnek ucieramy z imbirem w moździerzu dodając odrobinę wody. Całość przelewamy na patelnię. Dodajemy resztę przypraw- kukrumę, chili, curry. Pomidory siekamy i dodajemy na patelnię. Po ok. 2-3 minutach dodajemy mleczko kokosowe, a na sam koniec pokrojoną w średniej wielkości kostkę rybę. Całość gotujemy parę minut, uważając, żeby ryba się nie rozpadła. Dosmaczamy solą i pieprzem. Danie podajemy posypane posiekaną, świeżą kolendrą z ryżem albo pieczywem. Smacznego!
Rybne curry
Etap 1 rybne curry ze świeżą kolednrą - całe danie

Tagi:

sosy