Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rybny przekładaniec

         
ocena: 5/5 głosów: 722

Pieczarki umyc, pokrajać w plasterki. W ten sam sposób pokrajać cebulę.

Rybny przekładaniec

Składniki:

Rybny przekładaniec

 

  • 1/2 kg filetów z dorsza lub morszczuka
  • 1/2 kg mrożonych pomidorów
  • 2 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprzprzyprawa do ryb
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 szkl śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tłuszczu do formy

Sposób przygotowania:

Rybny przekładaniec
Pieczarki umyc, pokrajać w plasterki. W ten sam sposób pokrajać cebulę. Włożyć je razem na rozgrzany mocno tłuszcz i dusić nie rumieniąc aż do odparowania soku z pieczarek. W tym czasie obrać ze skórki pomidory, po czym pokroić je w plastry. Filety pokrajać w niewielkie kawałki. W żaroodpornym naczyniu wysypanym obficie tłuszczem i wysypanym tartą bułką układać na przemian plastry pomidorów, kawałki ryby i uduszone pieczarki, przesypując lekko solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Zalać wszystko śmietaną zmieszaną z  mąką, jajkiem i przyprawami, posypać zieloną pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st) i zapiekać przez 30 minut. Podawać z surówką i ryżem na sypko.