Sposób przygotowania:
Ryż bakaliowy
Zalać oba rodzaje rodzynek , morele i skórkę pomarańczową 1 szklanka wrzątku - potem odcedzić je i pokroić morele w paseczki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę . Rozgrzać masło z olejem w rondlu - wrzucić listek Kafiru i goździki .Smażyć by aromatyzować tłuszcz . Wyjąć i dorzucićcebulę - usmażyć na złoto . Dołożyć ryż i smażyć kilka minut mieszając . Zalać bulionem i wodą z moczenia bakalii - dorzucić rodzynki , morele i skórkę pomarańczową .Wsypać kurkumę , pieprz , curry i szczyptę soli. Dodać połowę natki kolendry lub pietruszki. Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ).Dosypać resztę natki- wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut.