Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryż bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wegetariańska wersja pilawu . Bardziej pikantny. Bardzo syty .

Ryż bakaliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż bakaliowy

 

  • 20 dag ryżu ( długo ziarnisty )- 2 woreczki
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1 duża cebula
  • 1 listek Kafiru
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
  • 5 dag rodzynek Golgen Jumbo ( jasne -złocisto- zielonkawe )
  • 2 dag rodzynek ciemnych ( Koryntek)
  • 6-8 suszonych moreli
  • 1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sól
  • 6 łyżek pokrojonej natki kolendry lub pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Ryż bakaliowy
Zalać oba rodzaje rodzynek , morele i skórkę pomarańczową 1 szklanka wrzątku - potem odcedzić je i pokroić morele w paseczki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę . Rozgrzać masło z olejem w rondlu - wrzucić listek Kafiru i goździki .Smażyć by aromatyzować tłuszcz . Wyjąć i dorzucićcebulę - usmażyć na złoto . Dołożyć ryż i smażyć kilka minut mieszając . Zalać bulionem i wodą z moczenia bakalii - dorzucić rodzynki , morele i skórkę pomarańczową .Wsypać kurkumę , pieprz , curry i szczyptę soli. Dodać połowę natki kolendry lub pietruszki. Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ).Dosypać resztę natki- wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut.
Ryż bakaliowy
Bakalie zalac wrząca wodą i zostawic by namokły
Ryż bakaliowy
Podsmażyc na rozgrzanym tłuszczu listek Kafiru i goździki
Ryż bakaliowy
Usmażyc na szklisto cebulę a następnie ryż
Ryż bakaliowy
Na ryz wlać bakalie -dodać wody i dusić aż całą wchłonie

Tagi:

ryż winogrona