Sposób przygotowania:
Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami
Ryż gotujemy z kurkumą krócej o 2-3 minuty niż podano na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go. W tym czasie smażymy omlet. Do miski wbijamy jajka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i dokładnie roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, na gorący olej wlewamy jajka. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną a omlet się zarumieni. Wówczas obracamy go na druga stronę i smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu omlet smażymy i kroimy w cienkie paski. Łososia zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy go z wody, studzimy i rwiemy rękoma na małe kawałki. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Z 4 łyżek sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, cukru, chili i imbiru tworzymy sos. W głębokiej patelni bądź woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę i smażymy około 5-10 minut. Wówczas dodajemy brokuła podzielonego na różyczki i fasolkę szparagową. Smażymy razem aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Wówczas dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy sos. Ponownie mieszamy i dodajemy pokrojony omlet. Chwilkę razem smażymy i od razu podajemy. Danie można posypać sezamem. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Do dania możemy użyć dowolnych warzyw np. zielonego groszku, papryki, rzodkiewki itp. 2) Jeśli używamy warzyw mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.
karola25
weronikaS